Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Negyedik éve fut a „Passzold vissza, Tesó!” elnevezésű, használt mobiltelefon visszagyűjtő kampány, amelyet a Jane Goodall Intézet hirdetett meg és amelyhez a Pécsi Tudományegyetem és a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara 2 éve csatlakozott, a Baranya Virtuális Erőmű Program keretében - írja honlapján a kamara.

2018 óta több mint 640 helyszínen, összesen 2,5 tonna mobiltelefont gyűjtöttek a résztvevők. Az együttműködő szervezetek célja a kampánnyal, hogy minél több adatmentes, már nem használható mobilkészüléket, GPS-t vagy táblagépet és ezekhez használt töltőket vegyenek át adományként, elősegítve ezzel a körforgásos gazdaságot, és segítve ezáltal a kongói főemlősök élőhelyének megmentését és a helyi közösségek életét.

Mobiltelefonjainkhoz olyan ásványok szükségesek, melyek kitermelése súlyos környezetvédelmi veszélyekkel jár, ráadásul a munkát gyakran rabszolgasorba kényszerített gyerekek végzik. Ilyen a koltán bányászat is, mely Afrika szívében gorilla-populációk élőhelyét dúlja fel. Az esőerdők irtása kézenfogva jár az orvvadászattal, melyek együtt fokozottan védett fajokat sodornak a kihalás szélére.

A körforgásos gazdaság elvei szerint a visszagyűjtött telefonokból a feldolgozás során kinyert fémeket újrahasznosítják.

Az idei első kampányszakasz május 1–én indult és június 30–ig tart.

Többek között bárki leadhatja megunt telefonját például a PTE Egyetemi Könyvtár és Tudásközpont 0. szintjén a regisztráció mellett, a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamaránál a portával szemben, az Ökováros-Ökorégió Alapítványnál, a Pécs Pontban a Széchenyi téren is. A további helyszíneket ITT találja!

Kiemelt képünk illusztráció.