Címlap Baranya Íme Baranya l...

Íme Baranya legvarázslatosabb zöld kertjei

Cikkünk frissítése óta eltelt 11 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Csodálatos természeti adottságának köszönhetően több botanikus kerttel is találkozhatunk Baranyában. Gyönyörű arborétumok biztosítanak kiváló kikapcsolódási és feltöltődési lehetőséget.

Pintér-kert

A Tettyén található Pintér-kert alsó része gyűjteményes kert, ahol a látogatók kanyargós utakon csodálhatják meg a fás- és lágyszárú növényeket, a két kis tavat és műalkotásokat. Az arborétum felső része a jellegzetes mecseki karsztbokorerdőbe vezet bennünket. A két rész között ráláthatunk a Havi-hegyi kápolnára és Rétfalvi Sándor corpusára.

Belépők:

  • Felnőtt: 700 Ft/fő
  • Diák, nyugdíjas, pedagógus: 500 Ft/fő
  • 3 éves kor alatt ingyenes

Nyitvatartás:

Március 1. és október 31. között

hétfőtől csütörtökig: 8.00-16.00
Péntek: 8.00-13.30
Szombat, vasárnap és ünnepnapokon: 10.00-18.00

November 1. és február 28. között
hétfőtől csütörtökig: 8.00-16.00
péntek: 8.00-13.30

Pécsi Tudományegyetem Botanikus Kert

A botanikus kert egyes részei más és más különlegességgel bűvölik el az érdeklődőket.

A mediterrán gyűjtemény bemutatja a Földközi-tenger mediterrán növényzetét. A „kontinentális-félsivatagi” kőkert a félsivatagi területeken honos fajokat ismerteti. A szubtrópusi gyűjtemény a télálló növényeket rejti, míg az amerikai gyűjteménynél olyan növényekkel találkozhatunk, amelyeknek eredeti élőhelyük Kanadától egészen Chiléig terjed.

A vízi és mocsári növényeknél Pécs környéki állóvizek növényeit telepítették. Ezenkívül meg tudjuk tekinteni még a  „Tündérkertet” (angolkert mintájára ültetett kert) és a Japán- és Ázsiai gyűjteményt.

Belépők:

felnőtt1000 Ft/fő
diák700 Ft/fő
nyugdíjas700 Ft/fő
családi jegy (2 felnőtt+2 gyerek, 14 éves korig)3300 Ft
csoportos felnőtt 15 főig10 000 Ft
csoportos felnőtt 30 főig15 000 Ft
csoportos diák 15 főig7 000 Ft
csoportos diák 30 főig10 000 Ft
PTE Alumni-tag kedvezmény (csak a belépőjegy árából)20%
PTE-dolgozó/hallgató (csak a belépőjegy árából)20%

Nyitvatartás:

április 1. és október 15. között:

hétfő: SZÜNNAP
kedd-szombat: 10:00 -18:00 óráig

október 16. és március 31. között:

hétfő: SZÜNNAP
kedd-szombat: 8:00 -16:00 óráig

Szérűskerti Arborétum – „Ahol a természet és a kultúra találkozik”

2010-ben alapították Pécs Kertvárosában. A kötött talajból adódóan minden évszakban új csodákkal találkozhatunk: rózsákkal, díszfákkal, bokrokkal, örökzöldekkel, gyümölcsfákkal, peóniákkal, leanderekkel, csemegeszőlőkkel, szamócákkal, málnafélékkel és lágyszárú dísznövényekkel.

Az arborétumban tíz különleges pihenőhelyet alakítottak ki míves öntöttvaspadokkal. A séta során a díszhalakkal teli kerti tavat is megcsodálhatjuk.

Cím: Pécs, Szérűskerti út 13.

Nyitvatartás:

hétfő-péntek: 09:00—16:00

szombat-vasárnap: 10:00—16:00

Püspökszentlászlói Kastély és Arborétum

Az 1700-as évek végén parkosították a kastély környezetét. Az előtte álló Zsolnay-szökőkút és halastó már Esterházy püspök idején ott állt. Különleges növényeket és fákat telepítettek az udvarba, majd létrehoztak egy vadasparkot, ahol őzeket és dámvadakat tartottak. Ezenkívül tekepálya és szabadtéri úszómedence is díszelgett az arborétumban még az 1900-as évek elején.

Ma a Duna–Dráva Nemzeti Parkhoz tartozik, és a Kelet-Mecsek Tájvédelmi Körzet része. A világ minden részéből megtalálható itt nyolcvannégy fa- és cserjefajta.

Cím: 7694 Hosszúhetény, Püspökszentlászló utca

Nyitvatartás és árak:

  • április 1-től október 31-ig: 10.00 – 18.00 óráig.
  • belépődíj: 500 Ft/fő
  • helyi lakosok számára és 14 éves kor alatt ingyenes.

A kastély megtekintésének díja 1000 Ft/fő, tartalmazza a kastélyban az idegenvezetés díját valamint a szabad sétát az arborétum területén, amelynek hossza kb. 90 perc.

Harkányi arborétum

Az arborétum szívébe épült hotel nyugodt és kellemes pihenést biztosít a botanikus kert közepén.

Cím: Harkány, Vásár tér

Nyitvatratás: hétfő-vasárnap: 0:00-24:00

Komlói Arborétum és Kincses park

A Komlói Arborétumhoz kapcsolódó szomorú történet, hogy a helybéli Szilvási Általános Iskola egyik diákja váratlan repülőgép-balesetben életét vesztette, és nagymamája egy játszóteret állított az emlékére, amit önkormányzati segítséggel és közadakozásból 2013-ban adtak át az arborétum területén.

Mellette megtalálható a Kincses Park, ami szintén kikapcsolódást, kötélpályát, csúszdát, favárat és 40 férőhelyes körnézőteret kínál korosztálytól függetlenül. Az arborétumon keresztül egy kisebb patak folyik végig.

Cím: Komló, Alkotmány u. 39.

Nyitvatartás: az élményelemek miatt legideálisabb látogatási idő tavasztól őszig, kerülve az esős napokat.

Melius Gyógynövénykert

A Pécsi Tudományegyetem Gyógyszertudományi Karának Farmakognóziai Intézetéhez tartozik 2008 óta a Melius Gyógynövénykert, aminek elsődleges célja, hogy a gyógyszerészhallgatók az oktatás során hozzájussanak a friss és szárított növényi anyagokhoz. A farmbotanika kurzus keretein belül tanulmányozhatják a gyógynövényfajok botanikai jellemzőit és a drogként használt részüket.

A kert másodlagos célja a kutatás. A kertben több mint 50 növénycsalád közel 200 tagja található, számuk pedig egyre csak növekszik.

Cím: Pécs, Rókus u. 2.

Sellyei Arborétum és Draskovich-kastély

A Sellyei Arborétum az egyik legfajtagazdagabb park itt a Dél-Dunántúlon. Megtalálható benne 240 lombhullató, 115 örökzöld és tavaszi krókuszok. A park 1965 óta természetvédelmi terület. A kastélyt a második világháború után műemlékké nyilvánították.

Cím: Sellye, Köztársaság tér 1, 7960