Címlap Baranya Kántálók és b...

Kántálók és betlehemesek járják a pécsi belvárost

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Egy egyedülálló adventi programsorozat vette kezdetét négy héttel ezelőtt. Régi népszokásokat és hagyományokat felelevenítő eseményeken vehettünk részt - volt karácsonyi kántálás, szentcsalád járás és bölcsőcske járás! Ez a rendhagyó eseménysorozat folytatódik most december 19-én, vasárnap.

 

Minden héten más dramatikus játék

Az adventi időszak kezdetével minden pénteken és szombaton különböző néphagyományi játékokat tartottak a belváros utcáin a Keret Alkotó Csoport Kulturális Egyesületnek tagjai. Első alkalommal karácsonyi kántálás, második alkalommal szentcsaládjárás, legutóbb pedig bölcsőcskézést tartottak – mondta el lapunknak Hoffmanné Toldi Ildikó.

A bölcsőcskejárás így nézett ki:

Azonban most vasárnap egy újabb egyedülálló programmal készülnek!

Kántálók és betlehemesek felvonulása a belvárosban

Avagy szálláskeresés a szentcsaláddal!

Vasárnap délután betlehemezők, kántálók, regösök és a néphagyományokat tisztelők gyülekeznek majd a Magtár Kávézó teraszán. Húszperces várakozás után azonban elindul a menet, hogy Máriát és Józsefet – illetve szamarukat végigkísérjék útjukon, hogy befogadó szállást találjanak nekik.

Maga a vonulás közel fél órán át fog tartani, gyertyafényekkel és ünnepi dalokkal, énekekkel karöltve vehetünk részt ezen az egyedülálló eseményen.

A túra útvonala: Magtár – Dóm tér – Szent István tér – Ferencesek utcája – Jókai tér – Széchenyi tér. Azonban a menet végével még messze nem ért véget a vasárnapi családi program!

Mária-játék a főtéren

A táncszínházi előadás délután 5 órakor veszi kezdetét, amelyet Jakab protoevangéliuma alapján dolgoztak fel. Hogy miről is szól a darab?

Az alázatos, sorsát elfogadó, önfeladó élet a mai individuális létformában felfoghatatlan. Mária élete pont ezért is kivételes ma. Sokan nem tudnak már ilyen önfeláldozó életet élni, de szolgáljon csupán tanulságként az ő élete. Szolgáljon útvezetőként akkor, amikor döntést kell hoznunk, elfogadunk-, befogadunk-e, vagy eltaszítunk..Lehet, hogy kis lemondásaink később nagy szeretetet érlelnek

A darabot a Keret Alkotó Csoport adja elő.

Akik szeretnének csatlakozni a vasárnap délutáni programhoz, ne felejtsék el: a Magtár Kávéház udvarán gyülekeznek majd délután 4 órakor.