Kirándulnátok? Ezek a Mecsek legjobb kilátói

/
Cikkünk frissítése óta eltelt 3 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A Mecsek tele jobbnál jobb túraútvonallal, kilátóval és látnivalóval. Összegyűjtöttünk párat, amelyek között akad olyan is, amit babakocsival is meg tudtok nézni. 

Ilonka-pihenő

A Tettye felett találjuk a Mecsek egyik legszebb, kisázsiai jón oszlopos építésű turistapihenőjét padokkal, amit a Mecsek Egyesület épített 1934-ben. Dr. Kenessey Aladár sebész terveztette és feleségéről (Szántó Ilonkáról) nevezték el. Könnyen megközelíthető a zöld jelzésű turistaúton a Hotel Kikelet felől, ahol több mecseki buszjárat is megáll, vagy a Tettye park felől hosszabb, emelkedő útvonalon.

Fotó: Györkő Zsombor

Balázs-pihenő

A Balázs-pihenő a Tettye feletti lépcsősornál, a sziklafal tetején található. 2003-ban épült, Szatyor Győző tervezte. Balázs József erdészről nevezték el, akinek munkaköre a város tulajdonában lévő mecseki és malomvölgyi parkerdők kezelése volt. Keze munkáját dicsérik a parkok, erdei sportpályák, kilátók, pihenők, cserkészutak, a közt szolgáló erdei létesítmények sokasága. Megközelítés: a Tettyéről lépcsőkön keresztül vagy a Hotel Kikelet felől.

Kilátás a Balázs-pihenőből – Fotó Györkő Zsombor, Csodálatos Magyarország

Flóra-pihenő

A Dömörkaputól délre induló tanösvény mentén a Vaszari Gyula turistaúton, 404 méter magasan található pihenő és kilátópont 1893-ban épült. Ezt a magaslatot Bertalan-sziklának is nevezik. A Hamerli család építette, névadója Hamerli Jánosné.

Fotó: Györkő Zsombor

A kilátó szomszédságában található egy elképesztő panorámával rendelkező 3 személyes hinta. Néhány perces gyaloglással akár babakocsival is megközelíthető a Dömörkapu parkolóból vagy a mecseki buszok egyikével.

Fotó: Györkő Zsombor

Sós-hegyi kilátó

A Lapistól 10 perc gyaloglásra, a Sós-hegy tetején emelkedik a római őrtoronyra hasonlító, kőből épült kilátó. a tetején lévő fakilátóról panoráma tárul a Nagy-Tubesre és a Jakab-hegyre, Orfűre és Pécsre. 1988-ban épült, környezetében egy szalonnasütő is helyet kapott, így bátran tervezhetünk ide szabadtéri programokat. Az odáig vezető út babakocsival is járható a zöld háromszög turistaúton. FRISSÍTÉS: Ez a kilátó le van zárva!

Kis-Tubes

Kis-Tubes nyugati oldalán 577 m-es magasságban álló, teraszos formában megépített kőkilátó, amelyet Kiss Tibor tervei alapján építettek 1959-ben. A sárga turistaúton közelíthető meg a Misina-tető alsó parkolótól 15-20 perces sétával. Szép kilátás nyílik innen a Nyugati-Mecsekre és Pécsre.

A kilátó 1963-ban (Fotó: Csorba Győző Megyei Könyvtár)

János-kilátó      

A Nagy-Tubesi János-kilátó a 611 méter magas Tubes csúcsán, a Közép-Mecsekben található, amely terméskőből épült 1910-ben a Mecsek Egyesület által. Kellemes kirándulóhely gyönyörű panorámával. 22 méter magas körpanorámás kilátó, amelynek felső kilátószintje 16 méter magasan van. Innen szép kilátás nyílik Pécsre, a Jakab-hegyre, Orfűre, de tiszta időben ellátni Horvátországig és Badacsonyig is. Ezt a kilátót Rauch Jánosról nevezték el János-kilátónak.

Égertetői kilátó

2007-ben épült új kilátó, kétszintes, fa szerkezetű és fedett. Környékén hatalmas játszótér, sportolásra alkalmas zöldterület lelátható. Megközelíthető autóval vagy gyalog az Égervölgy felől.

Fotó: Györkő Zsombor

Zengő

A Mecsek legmagasabb pontjára, a Zengőre épült kilátó egy éve készült el. A 682 méteres csúcson álló, 22 méter magas kilátó Dél-Dunántúl legmagasabb pontja. A közeli településeket, Pécsváradot és Hosszúhetényt, Püspökszentlászlót szinte mindig lehet látni, tiszta időben pedig 100 kilométerre is ellátni, a szlavóniai Papuk-hegység és a Balaton-felvidék vulkanikus hegyei is jól látszanak.

A Zengő különlegessége, hogy itt a legrövidebb távon a legmagasabbra mászhatunk fel, a csúcsra vezető turistaúton ugyanis mindössze 2,8 kilométer távolság alatt 360 méteres szintkülönbséget kell leküzdeni. Ezt megtehetjük Hosszúhetény felől, de Pécsvárad irányából is.

Zsongorkő

Az egyik legdrámaibb kilátást nyújtó kilátópont 540 méter magasan egy szikla tején található, 1892-ben építette a Mecsek Egyesület. Remek kilátást élvezhetünk innen, előttünk fekszik Kővágószőlős és Cserkút. Legrövidebb úton nagyjából másfél kilométeres sétával közelíthető meg a volt Petőcz-akna felől.  

Előző sztori

A pécsiek fele már megkaphatta az oltást!

Következő sztori

Egyre boldogabbnak tűnik Bognár Szilvia!

Pécs Aktuál rádió
PécsFM rádió
I Love Pécs rádió
Rádió 1