Címlap Baranya Lezárul a mag...

Lezárul a magyar-horvát partnerségben megvalósuló
2RegionsZOOSustain elnevezésű projekt

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Még 2020 szeptemberében új környezetvédelmi projekt megvalósításába kezdett a Baranya Megyei Önkormányzat és a Pécsi Állatkert Közhasznú Nonprofit Kft. az INTERREG V-A Magyarország-Horvátország Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében, a projekt vezető kedvezményezettje, az Eszéki állatkertet üzemeltető Unikom d.o.o illetve az Udruga EU Centar partnerségével.

Napjaink talán legfontosabb környezetvédelmi kérdése, a környezettudatos, úgynevezett körkörös gazdálkodás és az ezt kiegészítő, a fiatal generációk témába vágó felvilágosítása és nevelése.

A fentiek jegyében került megvalósításra a 2RegionsZOOSustain elnevezésű HUHR/1901/3.1.1/0024 azonosító számú projekt, melynek keretében a pécsi és az eszéki állatkertben környezetvédelmi és energetikai beruházások történtek, valamint a partnerek interaktív tananyaggal és gyermek rendezvényekkel növelték a környezetvédelmi tudatosságot.

A Pécsi Állatkert a projekt keretében elektromos, kisáruszállító gépjárművet szerzett be, mellyel begyűjtik a multik által felajánlott, értékesítésre már nem, de fogyasztásra alkalmas alapanyagokat, melyeket válogatást követően állati takarmányként használnak. A takarmányként már nem hasznosítható részt pedig a projektben beszerzett komposztáló berendezéssel komposzttá alakítják,
és úgy hasznosítják.

A beruházás révén egy részről csökken az állatkert ellátmányozási költsége, továbbá csökkentésre kerül a hulladék mennyisége, és újrahasznosítás valósul meg. Az eszéki állatkert fahulladék elégetésére alkalmas kazán beszerzését valósította meg, mely az intézmény fűtését hivatott támogatni.

Mindemellett a határ mindkét oldalán két korcsoportos interaktív tananyagok készültek, melyek célja, hogy az állatkertekbe látogató gyermekeket játékos módon ismerkedhessenek meg a körkörös gazdaság modelljével.

A projektben 2022. november 30.-án zajlott a projekt zárókonferenciája, ahol a projekt eredményei és tapasztalatai kerültek bemutatásra. A projekt teljes költségvetése 299.992,32 EUR, mely 85%-os Uniós támogatással, és a magyar partnerek számára 10% hazai társfinanszírozással valósult meg. (X)