Címlap Baranya Megbontották ...

Megbontották a pécsi múzeum falát, így emelték ki a Csontváry-képeket

Cikkünk frissítése óta eltelt 6 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Több órán keresztül dolgoztak a két kép becsomagolásán és kiemelésén.

Többórás folyamat volt, míg a két legnagyobb Csontváry-festményt kiemelték a múzeumból. Ehhez még a homlokzatot is meg kellett bontani. A nem éppen hétköznapi szállításhoz Budapestről érkeztek járművek, köztük darus kocsi és speciális tároló láda is.

Nagyszabású Csontváry-kiállítás lesz Budapesten, majd Pécsett is

Itt a Janus Pannonius Múzeum és a Szépművészeti Múzeum-Magyar Nemzeti Galéria képei együtt lesznek láthatók. Csontváry 170. születésnapja alkalmából szervezik ezt a tárlatot, április 13-án nyit a Szépművészeti Múzeumban, július közepén pedig visszakerül Pécsre. Itt kiegészül a Nemzeti Galéria képeivel.

Tréler érkezett, biztonsági felszerelésekkel, ládákkal

Nem az első alkalom, hogy elviszik a képeket. Nyolc évvel ezelőtt volt egy tárlat Budapesten, amikor ezeket a képeket elszállították.

– A több mint 7 méter széles és 4 méter magas Baalbek című festményt nem lehet lehozni a lépcsőn, csak így lehet kiemelni a múzeumból – mondta Kőhalmi Andrea. A Janus Pannonius Múzeum kommunikációs igazgatója hangsúlyozta, nem volt egyszerű megszervezni, hogy a szűk belvárosi utcácskákba a kamion és a darus autó is be tudjon hajtani.

Ideiglenes fedést kap a múzeum: nyáron és ősszel is megbontják

Ősszel érkezik a nagy Taormina, ami eddig a Nemzeti Galériában volt látható.

A Szépművészeti Múzeumban utoljára 60 évvel ezelőtt, 1963-ban nyílt kiállítás Csontváry műveiből

Csontváry Kosztka Tivadar (1853–1919) születésének 170 éves évfordulóját közös kiállítással ünnepli a Szépművészeti Múzeum-Magyar Nemzeti Galéria és a pécsi Janus Pannonius Múzeum. A festőgéniusz műveit legnagyobb számban őrző két közgyűjtemény anyagából összeállított válogatás a Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek keretében látható a Szépművészetiben. Innen a kiállítás augusztusban Pécsre érkezik, az idén 50 éves Csontváry Múzeumba.

A mintegy 40 művet felvonultató tárlat tisztelgés a magyar festészet történetének egyik legeredetibb és legismertebb alkotója előtt.