Címlap Baranya MENŐ! Pécsi g...

MENŐ! Pécsi gimisek népszerűsítik a város szobrait, ez a #mindenpecsiszobor

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Manapság a fiatalok körében az internetes trendek és leginkább a zenei események a mérvadóak - amivel természetesen semmi baj. Ezért is üde látvány, mikor a Z-generáció tagjai visszanyúlnak a régi értékeinkhez. Mindezt a saját maguk kommunikációs csatornáján: az interneten. A #mindenpecsiszobor nevű Instagram-fiókot Rajnai Hanna és Százados Ábel csinálja. A kultúra iránti szeretetük mellett egy komoly üzenetet is közvetítenek.

Honnan ered a szobrok iránti rajongás?

Az alapötlet a 16 éves Rajnai Hannától származik. Szülei a művészetek világában élnek, ez iránti szeretete innen fakad. De miért pont a szobrok? Hanna elmondta, hogy még édesapja mutatta neki Romvári Ferenc Pécs szobrai című könyvét, amely nagy hatással volt rá.

2021-ben kitalálta, hogy szeretne egy olyan Instagram-fiókot csinálni, ahol a pécsi szobrokat mutatná be és ismertetné meg a fiatalabb generációkkal. Ekkor szólt barátjának, Százados Ábelnek, hogy mit is tervez. A szinten 16 éves Ábelnek tetszett az ötlet, így közösen nekiálltak a munkának. Hanna összegyűjti a szobrokról az információkat, Ábel pedig a fotózást vállalja. Maga a név „mindenpecsiszobor” Ábel fejéből pattant ki. Az első szobor, amiről posztoltak, az Ércbányász-szobor volt.

Közel 600 szabadtéri szobor található a városban,

és akkor még nem számoltuk bele a fülkeszobrokat, díszkutakat, emlékműveket, nevesebb kereszteket. Mindezek mellett még fali díszeket és domborműveket is igyekeznek bemutatni a pécsi fiatalok.

Elsőre könnyűnek tűnhet a feladat, azonban ha mélyebbre ásunk, akkor kiderül, hogy Pécsett bőven akadnak olyan alkotások, amelyek történetét vagy létrejöttük miértjét nagyon nehéz fellelni írásos formában. Sokszor az azonosításuk is embert próbáló feladat. Leginkább az épületdíszeket és temetői szobrokat a legnehezebb beazonosítani. A temetőkben rengeteg az ismeretlen szobor. A másik probléma sokszor, hogy olyan helyeken vannak köztéri vagy beltéri szobrok, ahova nem tudnak bejutni a fiatal kutatók.

És persze, ha meg is van az infó, akkor igyekeznek valami újat vagy érdekeset mondani. Hanna arra törekszik inkább, hogy a szobrok körüli „legendákkal” vagy érdekesebb történetekkel mutassa be Pécs szobrászati alkotásait – ezzel is érdekesebbé téve az amúgy nehezen megszólítható generációjának tagjait.

Ilyen például a pécsi Leonardo-szobor története:

Volt régen egy rendőr, aki mindig a Leonardo-szobor körül járőrözött. A rendőrt is Leonardonak hívták, így idővel a szobor és a rendőr összenőttek.

Az internet mellett van más is

2021-ben két városi túrát is terveztek a fiatalok, ahol egy közel másfél órás séta alatt a belváros főbb szobrászati alkotásait mutatták volna be. Az esemény sajnos az időjárás miatt nem jött össze, de idén tavasszal ismét megpróbálkoznak vele Hannáék.

Nem csupán csodálat, de egy fontos üzenetük is van

Hanna és Ábel elmondta, hogy sajnos egyre gyakrabban találkoznak megrongált szobrokkal. Például Ady Endre szobrának arcát kisminkelték és telefirkálták, orrát letörték. Más szobrok testrészeit is erőszeretettel szeretik letörni. Az sem ritka, hogy tele vannak graffitizve ezek a műemlékek. Ők pedig szeretnék felhívni erre a figyelmet, illetve hogy őrizzük meg városunk kulturális kincseit!

Hogyan fogadta ezt környezetük?

Osztálytársaik, barátaik és családjuk teljes mellszélességgel támogatják a kezdeményezést. A fiataloknak egyre több követőjük van, és üzeneteket is küldenek a párosnak, hogy nagyon jó az, amit csinálnak.

– Meglepő volt az is, amikor ismert szobrászok bekövettek minket – mondták.

A két gimisnek eddig már több mint 250 bejegyzése van, és ez folyamatosan bővül is.

– Sok még a be nem mutatott szobor, folyamatosan azon gondolkozunk, miként tudnánk bővíteni majd az oldalunkat, ha egyszer elfogynak a szobrok – vallották Hannáék.

Az egyik legfontosabb kérdést a végére jutott: vajon korosztályukat mennyire sikerült eddig megszólítaniuk?

Hanna elmondta, hogy mindig támogatóan beszélnek róluk társaik, azonban egyelőre inkább csak beszélnek, mint sem cselekednek. De hát élnék itt egy régi közhellyel: ami késik, nem múlik.

fotók: mindenpecsiszobor*