Címlap Baranya Nem lesz majá...

Nem lesz majális Pécsett, de sok program közül válogathatunk

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

És még az időjárás is kedvezni fog a kültéri programoknak, 20 Celsius-fokot ígérnek. Sajnos városi majális nem lesz, ezért sört és virslit ne keressünk a Balokány-ligetben! Vasárnap viszont anyák napja!

Tánc világnapja 2022

Helyszín: Színház tér-Széchenyi tér-Kossuth tér-Jókai tér

Időpont: április 28., 17.00

A Hágen mozgásműhely kezdeményezésére, a Pécsi Kulturális Központ és Pécs 12 táncegyüttesének szervezésében megtelik a belváros tánccal. Hogy merre érdemes sétálni?

Színház tér:
17.00-17.10: Hágen mozgásműhely(Pécsi Kortárs Tánc)
17.15-17.30: Abrakadabra hastánc Művészeti Iskola
18.15-18.30: Baranyai Western Egyesület
18.30-18.45: Gyenis Boglárka és az Orientál Fusionett

Széchenyi tér:
17.00-17.15: Pitypang Tánciskola
17.30-17.45: Pécsi Corazón Flamenco
18.00-18.15: Hágen mozgásműhely(Pécsi Kortárs Tánc)
18.15-18.30: Pécsi Rózsa Egyesület
18.30-18.45: Pécsi Flamenco Egyesület
18.45-19.00: Mecsek Táncegyüttes
19.00-19.15: Gyenis Boglárka és az Orientál Fusionett
19.15-19.30: TáncosNők
19.30-19.45: Pécsi Rózsa Egyesület
19.45-20.00: Szél Dev Duó Kortárs NOMÁD Orient ART Fúzió

Kossuth tér:
17.00-17.30: EuroDance
17.30-17.45: Baranyai Western Egyesület
18.00-18.15: TáncosNők
18.15-18.30: Szenior Örömtánc Máriával
19.00-19.15: Baranya Táncegyüttes
19.30-19.45: Pécsi Corazón Flamenco

Jókai tér:
19.00-19.15: Pécsi Flamenco Egyesület
19.15-19.30: Mecsek Táncegyüttes

Rejtett város Tor-Tour-a – Akadálymentes belvárosi sétakülönlegesség csak Pécsen!

Helyszín: Pécs belváros

Időpont: április 29., 17.00

A People First Egyesület által szervezett túrával megismerhetjük, hogy milyen trükköket, furmányokat kell bevetni kerekesszékkel, látássérültként, babakocsival egy-egy pécsi nevezetes helyszín megtekintéséhez. Hol kell hátsó utakat keresni, átugratni, hason csúszni, bukfencezni vagy egyéb izgalmakat átélni a hétköznapi sétálások során.

Fontos tudni, hogy nem egy hagyományos, a város nevezetességeit, történelmét bemutató sétáról van szó! A túra maga közel másfél óra hosszú – további információkról és a túra díjával kapcsolatban az Irány Pécs Tourinform irodánál tudtok érdeklődni, vagy a [email protected] e-mail-címen. Gyülekező a Széchenyi téren, a túra pedig 17 órakor indul.

Fény és zene a Pintér-kert Arborétumban

Helyszín: Pintér-kert Arborétum

Időpont: április 30., 20.00

Napjainkban óriási népszerűségnek örvend a fényfestés, különböző építmények színes fényekkel történő megvilágítása. E produkciók egyre inkább a digitális technikákra épülnek, előre beprogramozott rend szerint valósulnak meg, mintegy gombnyomásra. Rendezvényen visszatérnek az analóg megoldásokhoz: a Pintér-kert Arborétum szobrait, fáit, bokrait egyedi, élőben megszülető fényinstallációkkal „öltöztetik fel”. A hangulatot elektronikus zenei produkciók fokozzák, a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karának oktatói és diákjai jóvoltából.

XI. Komlói Nemzetközi Kolbásztöltő Fesztivál

Helyszín: Komló, Eszperantó tér 1.

Időpont: április 30., 7.00-tól

Tizenegyedik alkalommal szervezik meg a Komlói Nemzetközi Kolbásztöltő Fesztivált. Közel 100 csapat fog versengeni ezen a népszerű, nemzetközi gasztrokulturális rendezvényen. Az eseményen fellép a Komlói Fúvószenekar, lesz látvány-disznóvágás, a versenyen részt vevő csapatbemutatkozás és induló, valamint megannyi zenés és haknis program!

Bánáti Bazsarózsa túra

Helyszín: Hosszúhetény, Fő utca 2.

Időpont: április 30., 9.30

Ha bírod a természetben barangolást, akkor ez a te programod! A HOTE – Hosszúhetényi Turista Egyesület újabb túrát szervez a bánáti bazsarózsa virágzása kapcsán! Az útvonal maga 6 km hosszú, érinti a hetényi tűzoltó kocsit, Nagymezőt, Mogyoróst és a völgyet, illetve Hetényt. Részvétel díj nincs, a túrafelszerelést érdemes elővenni a szekrényből. A túrát Kis Kamilla és Csóka Gábor vezeti.

Nyílnak a malmok! – Kerekes Band akusztik az Orfűi Malmoknál

Helyszín: Orfűi Malmok

Időpont: április 30., 18.00

Újabb zenés eseménynek örvendezhetünk az Orfűi Malmoknál, fellép a Kerekes Band Akusztik.

„A Kerekest az autentikus magyar népzene iránti szeretet hozta létre ezelőtt több mint 25 éve. Az ehhez a hangzáshoz való visszatalálásról szól a zenekar Water és Fire című lemeze. A két album akusztikus megszólalása mellett rögzítési helyszíne miatt is különleges. A Fonogram-díjra is jelölt első lemez, a Water az egri Török Fürdőben lett rögzítve, és a fürdő akusztikai adottságaihoz és történelmi atmoszférájához illeszkedve a türk népek zenei hagyományából merítkező zeneszámokat tartalmaz. A Fire-t a Hortobágyi Nemzeti Park szabad ege alatt gyújtott tábortűznél teliholdnál vette fel a zenekar, és magyar népzenét, népzene átiratokat tartalmaz” – írják az esemény Facebook-oldalán.


Kirándulás május elsején! A vadon vasárnapok című sorozat legújabb epizódja

Helyszín: Pécsbányatelepi Közösségi Ház

Időpont: május 1, 9.00

A Környezeti Nevelésért Egyesület baranyai csoportjának tagjai közül Németh Bia vezeti a május elsejei kirándulást. A munka ünnepén is hasznosan eltölthetjük az időnket: egy jó kis laza túra keretén belül a friss levegőn megtudhatunk mindent a régi bányásztelepről. A Pécsbányai Közössági Házzal szemben elhelyezkedő „Ezeréves” buszmegállónál – a Bányász-szobornál lesz a gyülekező.

IX. FutaPécs Tv-Torony Félmaraton+ Örömfutás (INGYENES)

Helyszín: A Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnáziuma

Időpont: május 1., 9.00

Idén sem marad el a TV-torony Félmaraton, immáron 9. alkalommal szervezi meg a FutaPécs SE. Frissítőpontok is lesznek, a célvonal mögött pedig sörrel és virslivel várják a megfáradt futókat. Fontos tudni, hogy ez nem versenyfutás, és nevezési díj sincs. Az alábbi linken tudtok regisztrálni az örömfutásra.

A rajt délelőtt 10 órakor indul a Nagy Lajos Gimnáziumától. Útlezárás nem lesz, ezért minden futónak be kell tartania a KRESZ szabályait.

NE FELEDJÜK EL AZ ANYÁKAT, NAGYMAMÁKAT SEM!