Címlap Baranya Óvatosan az e...

Óvatosan az erdőben! A vaddisznók a kicsinyeiket védik

Cikkünk frissítése óta eltelt 9 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A vaddisznók ezekben a hetekben ellenek, mivel féltik kicsinyeiket, ha megzavarják őket, akkor akár veszélyessé is válhatnak.

Ilyenkor megváltozik a kocák viselkedése, elhagyják a kondát, kevesebbet mozognak, táplálkoznak. A növényzettel sűrűn benőtt, bozótos területeken vackot alakítanak ki, hogy nyugalomban neveljék malacaikat. Éppen ezért kevés az esély arra, hogy összefussunk az állatokkal, de fő az óvatosság!

A Mecsek­erdő Zrt. a többek között emiatt is erdőlátogatási korlátozást vezetett be. A kirándulókat arra kérik, hogy március 11-ig csak a kijelölt turistautakon haladjanak a vadak nyugalma érdekében a Mecsekben.

Aki a kirándulásra kutyát is visz magával, az ebre különösen figyeljen! A kutyák még a sűrű növényzetben is észre vehetik a vadat, és ugatásukkal felbőszíthetik, akár támadásra késztethetik. Ezért fontos most, hogy az erdőben is használjunk pórázt.

Amennyiben mégis találkoznánk vaddisznóval, akkor ne feledjük, hogy fél tőlünk és ki fog térni, amennyiben helyet biztosítunk neki. Tehát, amint észrevesszük a vaddisznót, óvatosan és lassan hátráljunk. Amennyiben túl távol van az állat, akkor pedig vetessük észre vele magunkat, például kiabálással vagy tapsolással, ebben az esetben is el fog minket kerülni.

Az erdőlátogatási korlátozásokról ITT tud tájékozódni!

Kiemelt képünk illusztráció.