Segítsen ön is, hogy feleslegessé vált karácsonyfájából most villamosenergia legyen

/
Cikkünk frissítése óta eltelt 3 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Folytatódik a korábbi évek hagyománya, a Pécsett és a környező településeken feleslegessé vált karácsonyfák zöld energiaforrásként idén is hozzájárulnak a város otthonainak fűtéséhez. A Veolia csoport tagjaként a Pannon Hőerőmű Zrt. az idei évben is gondoskodik arról, hogy az utcákra került karácsonyfákat a lehető leghatékonyabb módon hasznosítsa újra a pécsi erőmű két biomassza-tüzelésű kazánjában, hozzájárulva több mint 31 500 lakás és 480 közintézmény távfűtéssel való ellátásához. A vállalat szerint ez a gyakorlat országosan számos településen, több tízezer olyan lakás esetében alkalmazható, amelyek közelében biomassza-tüzelésű létesítmény biztosítja a távfűtést -  írta meg közleményében a Veolia Energia Magyarország Zrt.

Decemberben még minden otthon legfőbb dísze, az ünnepi hangulat jelképe a karácsonyfa, majd januárban kidobott fenyőfák tömege lepi el az utcákat országszerte. Pécsett ez mégsem jelent pazarlást, hiszen a feleslegessé vált fákból értékes zöldenergia állítható elő. A Pannon Hőerőmű Zrt. karácsonyfa-hasznosítási kezdeményezése többéves városi hagyomány. Ennek köszönhetően a karácsonyfák, ha csak szimbolikusan is, de még egyszer hozzájárulnak az otthonok melegéhez, ezúttal távhő formájában.

A fák begyűjtését a helyi közszolgáltató végzi január 6-tól január 31-ig, a pécsi hulladékudvarokban azonban még ezután is leadhatók a karácsonyfák. Az elmúlt évek tapasztalatai alapján idén is mintegy 40 tonna összegyűjtött fenyőhulladékra számít az erőmű. A lakosoknak csupán annyi a teendője, hogy díszektől, füzérektől, szaloncukroktól, és égősoroktól mentesen helyezzék el a hulladékgyűjtő konténerek mellett a fákat, hogy az aprítási munka minél gördülékenyebb legyen. Ugyancsak lényeges, hogy a fákról a talpakat, illetve a felállításhoz kialakított rögzítési megoldásokat is eltávolítsák kidobás előtt.

A kidobásra ítélt fenyőfák energetikai hasznosítása a város lakóinak szempontjából a legjobb megoldás. A fenyők magas gyantatartalmuk miatt nem komposztálhatók, ezért a karácsonyfák hulladéklerakókban való elhelyezése kerülendő. Az erőműben mobil aprítógépek segítségével feldaraboljuk a fákat, majd a faanyag az ömlesztett biomasszát felhasználó egységbe kerül. Itt, épp a magas gyantatartalma miatt egyéb tüzelőanyagokkal, többek között mezőgazdasági melléktermékekkel és erdészeti faaprítékkal vegyítjük a fenyőt, amely végül az erőmű kazánjaiban hasznosul újra

– tette hozzá Rudolf Péter, a pécsi erőművet működtető Pannon Hőerőmű Zrt. vezérigazgatója.

Magyarországon évente közel 2 millió karácsonyfát állítunk fel az ünnepi időszakban. Ez a mennyiség 15 ezernél is több lakás egy havi hőellátását tudná biztosítani országszerte. A Pécsett begyűjtött néhány tízezer karácsonyfa csak egy kis szelete az országosan vásárolt mennyiségnek, azonban már ennyiből is jelentős mennyiségű értékes hő- és villamosenergia állítható elő. A Pannon Hőerőmű Zrt. karácsonyfa-hasznosítási akciója a körkörös gazdasági modell gyakorlati megvalósulása, egy példaértékű hagyomány, melyre a jövőben is számíthat a pécsi lakosság.

A Pannon Hőerőmű Zrt.-ről

A pécsi erőművet 1959-ben adták át. A mecseki szénre alapozott villamosenergia-termelést a 60-as évek közepétől kiegészítette a baranyai megyeszékhely egyre terebélyesedő távfűtési hálózatának hőenergiával történő ellátása. Az erőmű 2004-ben – több éves előkészítést követően – tért át részben földgáz-, részben fásszárú biomassza tüzelőanyag-felhasználásra. A biomassza-alapú energiatermelés kedvező üzemeltetési tapasztalataira alapozva nem sokkal később megkezdődött a második, bálázott lágyszárú biomassza-tüzelésű erőművi blokk előkészítése, amelyet végül – az időközben francia szakmai befektető, a Veolia Energia Magyarország Zrt. többségi tulajdonába kerülő erőmű anyavállalatának finanszírozásával – 2013-ban helyeztek üzembe. 2013 óta Pécs energiatermelését így a két biomassza-tüzelésű blokk látja el, így biztosítva a város 31 500 lakásának és további 480 közintézményének távfűtéshez szükséges hőenergiát – teljes egészében megújuló tüzelőanyagot felhasználva.

Hirdetés
Előző sztori

Koronavírus: 1358 új megbetegedés, ebből 84 Baranya megyében

Következő sztori

Patkányvárból lett palota, majd Pécs egyik ékköve a 137 éves épület

Pécs Aktuál rádió
PécsFM rádió
I Love Pécs rádió
Rádió 1