Szeizmológus: Magyarországon is számolni kell komoly földrengéssel!

/
Cikkünk frissítése óta eltelt 9 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Kicsi az esélye, de azért fel kell készülni akár egy 6-os erősségű rengésre is - tudtuk meg a szakembertől. A gond az, hogy igazából nem lehet felkészülni, sem pedig megelőzni. 

Több földrengés is történt az elmúlt napokban Magyarország közelében, ezekről részletesen is írtunk. Lapunk most egy szeizmológussal próbálta kideríteni, hogy mennyire kell itthon tartani hasonló katasztrófától.

Süle Bálint leszögezte, hogy

ez nem pánikkeltés, viszont igen is számítani kell Magyarországon is az akár 6-os magnitúdóju földrengésekre. Kicsi rá az esély, és több száz éve nem volt rá példa, de benne van a pakliban, hogy nálunk is megtörténhet.

Évente amúgy százas nagyságrendben beszélhetünk kisebb földrengésekről itthon, de ezeket a legtöbben meg sem érzik. Az érezhető földrengések száma éves szinten nagyjából 5-10 körül alakul Magyarországon.

– Ugyan megjósolni nem lehet, de egy 6-os vagy annál nagyobb méretű földrengést jellemzően hetekig vagy akár hónapokig is követhetik kisebb rendések, ez jelen esetben is szinte biztos – szögezte le Süle Bálint.

A szakemberrel részletesebben is beszélgettünk, az erről készült videót itt lehet megnézni:

Előző sztori

Internetről rendelte a drogot, majd adta tovább

Következő sztori

A tartósan borult tájakon hószállingózás előfordulhat

Pécs Aktuál rádió
Best FM rádió
I Love Pécs rádió
Rádió 1