Címlap Baranya Több millió f...

Több millió forintos támogatást kaptak a baranyai álláskeresők

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Az országban is egyedülálló módon segítették azokat, akik Pécsett indították el vállalkozásukat. Az Önindító Program keretében 88 millió forintot tudott az álláskeresőkre szánni a Baranya Megyei Kormányhivatal. 

Hat havi munkabér, a vállalkozáshoz szükséges tőkejuttatás és képzés. Összesen több millió forintnyi támogatásban részesülhettek azok, akik jelentkeztek az Önindító Programra. A Baranya Megyei Kormányhivatal által koordinált támogatásra az elmúlt időszakban 15 fő pályázott sikeresen, ebből pedig hatan jelenleg is vállalkozók.

-Hatalmas volt az érdeklődés erre a programra, hiszen itt nemcsak támogatást, hanem a Pécsi Tudományegyetemmel karöltve egy olyan képzést is kaphattak az álláskeresők, amit az indulás után is kamatoztatni tudnak – hangsúlyozta Horváth Zoltán. Baranya megye kormánymegbízottja elmondta: a programnak az is a célja, hogy a jelentkezők lássák a nehézségeket, méghozzá szakértők bevonásával.

Nyolc éve fut az „Önindító”

– Az Önindító Program nyolc éve támogatja az álláskeresőket Baranyában. Ez idő alatt 125 jelentkezőből 92-en indítottak és működtetnek ma is vállalkozást – mondta Tigelmann Éva. A Baranya Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási, Munkaügyi és Munkavédelmi Főosztály vezetője hozzátette:
maga az igény még az Európa Kulturális Fővárosa cím elnyerésével jelent meg, amikor rengeteg kreatív iparhoz kapcsolható vállalkozás indult. De az elmúlt években már bárki pályázhatott.

És hogy miben segít a Baranya Megyei Kormányhivatal?

  • Munkaerőpiaci képzés
  • 6 havi minimálbérnek megfelelő támogatás
  • Vállalkozóvá válás tőkejuttatás támogatás
  • Utazási költség
  • Program működési költsége