100 férőhelyes parkolóházat épít a PTE Uránvárosban

////
Cikkünk frissítése óta eltelt 2 hét, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.
Erre a területre tervezték a parkolóházat

Egymilliárd forintból új parkolóház épül Uránvárosban, egész pontosan a Honvéd utcában. Ezt a fejlesztést a kormány támogatja és a Pécsi Tudományegyetem építteti. A cél, hogy a kórházba érkező betegek és hozzátartozók biztonságosan és kényelmesen tudjanak parkolni - tudta meg a Pécs Aktuál. Nézzük, hol is lesz ez a parkolóház! 

A probléma évek óta adott: az egykori 400 ágyas klinika felett található parkoló hamar betelik. Az oda érkező betegek és hozzátartozóik percekig keringenek, hogy le tudják tenni az autóikat. És ha ez sikerült, utána a gyalogosoknak valahogy még a kórházig át is kell jutniuk. Ilyenkor az Ifjúsági út bedugul, az azon való átkelés pedig nem annyira biztonságos. Ezt a problémát évek óta próbálja eszközölni a Pécsi Tudományegyetem.

Most zöld utat és pénzt is kapott a PTE a kormánytól

A Pécs Aktuál megtudta, hogy egy 100 fős, kétszintes parkolóház építtetésének áll neki a Pécsi Tudományegyetem. Ehhez a kormánytól egy milliárd forintot kaptak. Úgy tudjuk, a parkolóházat a kórházba érkező betegek és hozzátartozók használhatják, de nyilván a vendégparkolónak előnyeit az egyetemisták és ide érkezők is élvezhetik.

Biztonságossá válik a kórház megközelítése

Ezzel a fejlesztéssel már összesen 200 autónak biztosítanak a kórház közvetlen közelében parkolási lehetőséget – tudta meg a Pécs Aktuál.

Előre gyártott vasbeton szerkezet

A kétszintes parkolóházhoz egy fát, zöld területet sem kell beáldozni. A vasbeton szerkezet biztonságosan felhúzható a Honvéd utcához közeli részre, így ezzel a fejlesztéssel azt a területet is kihasználják.

Kedden tartottak sajtótájékoztatót – 6 milliárd érkezik a PTE-re

Csaknem hatmilliárd forintos kiegészítő támogatást biztosít a kormányzat a Pécsi Tudományegyetem fejlesztéseire, a Modern városok program részeként. Ebből az összegből többek közt parkolóházat is építenek – jelentették be az intézmény vezetői. 

A PTE 2022 végéig plusz támogatásban részesül – jelentette be Miseta Attila. A rektor emlékeztetett arra, hogy a magyar kormány korábban 24 milliárd forintos támogatás odaítéléséről döntött, hogy egy átfogó fejlesztést tudjon megvalósítani az egyetem. Most viszont az építőiparban, megfigyelhető áremelkedés és a fejlesztések bővítése okán további 5.7 milliárd forint érkezik a PTE-nek.

A rektor elmondta: az egyetem egy új parkolóház megépítésével is ki kívánta egészíteni az eredetileg elgondolt programot.

Decsi István, a PTE kancellárja arról szólt, hogy a PTE beruházásai közül a kiegészítő kormányzati támogatásnak köszönhetően a pécsi orvosi kar területén épülő új tömb a legmodernebb technológiákat vonultatja fel, kétszáz kutatóhelyet biztosít majd, s

közel egymilliárd forintból új parkolóház is épül a beruházás részeként.

Ezek a fejlesztések hozzájárulnak a külföldi hallgatók számának és az egyetem versenyképességének növeléséhez is – mondta.

Honvéd utca felől lehet majd megközelíteni

Hoppál Péter (Fidesz) pécsi országgyűlési képviselő felidézte: a kormányzat korábban a régió legnagyobb, Pécsen lévő klinikájának felújítása és a Szentágothai János Kutató Központ megépítése kapcsán a 2010-es években egyszer már biztosított 30 milliárd forintot a PTE fejlesztéseihez, az Modern városok program keretében pedig a kiegészítő forrásokkal együtt ismét ugyanekkora összeggel segíti a kabinet az egyetemet. A képviselő reményét fejezte ki, hogy a fejlesztések segítségével a helyi gazdaság megerősödik és emelkedő pályára áll a jövőben.   

A fejlesztésről bővebben:

Előző sztori

Ököllel ütötte a pécsi biztonsági őrt, mert rászólt, hogy viseljen maszkot

Következő sztori

“Idén 30 milliárdot mozgatott meg Pécsért a magyar Kormány” – közölte a helyi Fidesz