Címlap Baranya Újabb mecseki...

Újabb mecseki gyöngyszem cseperedik?! Sokat ígér a Barátúri-tó!

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Strandból sosem lehet elég, főleg akkor nem, amikor a Pécsi-tónál zárva az Orfűi Aquapark, és egyelőre senki sem tudja, mikor nyit ki. A szabadstrandok zsúfolásig vannak, így aztán biztosan nagyon sokan örülnének neki, ha idővel a Barátúri-tó is megnyílna a fürdőzök előtt. A terv ez, és vannak még más ötletek is!

A Barátúri-tó egy mesterséges állóvíz, amit a Magyarhertelend szomszédságában lévő kis falu közvetlen közelében építettek víztározónak. A projekt közel kétmilliárd forintból valósult meg 2016 és 2019 között, és a szép vízfelület a szemünk láttára született meg: 2020 februárjában érte el az üzemvízszintjét.

A helyiek már most is nagyon élvezik

Azóta sokan megnézik az autójukból, jó néhányan meg is állnak és sétálnak egyet a partján. És persze találgatják, mi lesz belőle, mire hasznosítják majd ezt a szép környezetben fekvő 28 hektáros (áradáskor 53,5 hektárra nő) tavat. A helyiek már most is nagyon élvezik, hogy a községnek lett egy tava, de ők is azt várják, hogy sokkal jobban kihasználják a benne rejlő lehetőségeket. Amellett, hogy gyönyörködnek benne és sétálnak a partján, másra egyelőre nem szabad használni.

Lapunk természetesen megkereste Magyarhertelend polgármesterét (a korábbi önálló község, Barátúr jó ideje Magyarhertend része, így a tó is oda tartozik), Szeledi Katalint, aki készségesen válaszolt a Barátúri-tó jelenét és jövőjét firtató kérdéseinkre.

– Miután a tó víztározónak épült, a vízügyi igazgatóság a kezelője, az állam pedig a tulajdonosa, a turisztikai hasznosítást azonban az önkormányzat kezébe adják – fogalmazott Szeledi Katalin. – Tavaly kivitelezői hiba miatt le kellett engedni, a javítási munkálatok után újra feltöltöttük, úgyhogy az idei az első olyan év, amikor mindvégig tele van vízzel.

A félsziget és az egyedülálló fa főszereplő lesz

Strandolás, supozás, rendezvények

Az, hogy milyen funkciót lát majd el a tó, nagyban függ attól, hogy mit bír el a vízmélység – egyelőre amolyan kísérleti fázisban van a történet. A tervek azonban megvannak, s ha minden ezek szerint alakul, a helyieknek és a környékbelieknek újabb kis gyöngyszemük lesz a Mecsekben.

– Elsősorban abban gondolkodunk, hogy strandolásra használjuk majd a tavat, illetve olyan evezős tevékenységnek adhat otthont, amely nem jár zajjal: például a supozás. A látványos félsziget központi szerepet töltene benne, nem csak a fürdőzést képzeljük oda, hanem az ikonikus, egyedülálló fa közelében színpadot állítanánk fel, és különböző rendezvényeket tartanánk ott. Hozzáteszem, azt mindig szem előtt kell tartanunk, hogy ez egy árterület, változhat a vízmélység, így mindent úgy építünk fel, hogy el is lehessen bontani.

Lehet, hogy a horgászok is élvezhetik

A terület szépítése már megkezdődött, a közelmúltban 1000 facsemetét ültettek el annak érdekében, hogy igazán vonzó, természetbarát, ligetes legyen a tó környéke. Idővel a gáton kívüli részen telkeket és parkolót is kialakítanának, jövőre pedig talán már egy büfét is üzembe lehet helyezni.

– A közműveket még le kell vinni a tóhoz, szóval van még feladat bőven. Elindult egy folyamat, amit jelentősen megakasztott a koronavírus-járvány, aztán ehhez jött még a tó tavalyi leeresztése. Látjuk a tóban rejlő lehetőségeket, szeretnénk valami olyat létrehozni, ami a helyieknek és a távolabbról érkezőknek, a turistáknak is nagy örömet szerez – mondta Szeledi Katalin, majd hozzátette, a későbbiekben esetleg a horgászat is szerepet kaphat a Barátúri-tavon.

Kíváncsiak várjuk, a következő években mivé cseperedik, mivé növi ki magát a Barátúri-tó!

A környezet csodás, lesz fílingje a helynek!