Címlap Baranya Újabb sárga k...

Újabb sárga konténerek Pécsett: a használt sütőolajat gyűjtik benne, amiért fizetnek is

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Az elmúlt napokban a pécsi piacok közelébe, korábban pedig a Pécsi Tudományegyetem közvetlen környezetébe telepítettek azokból a konténerekből, amelyekben a sütőolajat gyűjtik. A leadott mennyiség után még fizetnek is, ezért nagyon nem mindegy, hogy mennyire környezettudatosak a pécsiek. Egy liter/kilogramm elhasznált vagy lejárt szavatosságú sütőolajért 25 forint jár, amit pécsi rendezvényekre költhetnek majd a városban.

Az országban elsőként kezdeményezte az egyetemek között a pécsi intézmény azt, hogy több mint 20 helyre kerüljenek ki sárga gyűjtőpontok.

– A Pécsi Tudományegyetem után a pécsi önkormányzat is csatlakozott a programhoz, ezért a napokban három újabb helyre, a piacok közelébe is kikerültek ezek a konténerek – mondta Cserháti László, a „CseppetSem!” Program vezetője.

Ha beindul a gyűjtés, akkor milliós tétel is „összeszedhető”

2022 első félévében csaknem 6 000000 Ft visszatérítést tudtak kifizetni a partnerek által megjelölt helyekre. Így ha egy óvoda udvarára kerül ki a gyűjtőedény, akkor annak alapítványa is jól járhat (Fotó: UnivTv)

– Pécs igen nagy város ahhoz, hogy összefogással akár milliós nagyságrendű összeget is össze tudjanak szedni a használt sütőolajok leadásával a környezettudatos helyiek – tette hozzá Cserháti László, aki azt is elmondta évente egy alkalommal utalják a visszatérítést, amit a kedvezményezett kap.

speciális érzékelő mutatja, mikor kell üríteni ezeket a konténereket

– A 800 literes edények online figyelőrendszerrel vannak ellátva, ami mutatja a telítettségi szintet, így tudjuk, hogy mikor kell üríteni. Ha megtelt, akkor Törökbálintra szállítjuk, ahol kezeljük és biodízel vagy elektromos energia lesz belőle – tette hozzá Cserháti László.

100%-ban Magyarországon hasznosítják

A programvezető hangsúlyozta, a sütőolajokat a feldolgozás után Magyarországon hasznosítják újra. A cég is 100%-ban magyar tulajdonban van.

Várják azok jelentkezését, akik csatlakoznának a „CseppetSem” programhoz

Pécsen jelenleg 24 gyűjtőhelyen lehet leadni a sütőolajokat. Az erről szóló részletes térkép itt érhető el. A programról bővebben ITT lehet olvasni.

FONTOS!

  • A használt sütőolajat hagyjuk kihűlni.
  • Motorolajat NEM LEHET betenni a gyűjtőbe, csak növényi, állati eredetű anyagokat.
  • Lezárt flakonban, dunsztos üvegben helyezhető el az anyag a tárolóban.

A PTE Zöld Egyetem programról bővebben ITT!