Órákig sikálták a szobrot, mire sikerült lekaparni a matricákat!

/
Cikkünk frissítése óta eltelt 4 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Nemrégen még matricák és színes feliratok csúfították el Pécs egyik közkedvelt szabadtéri műalkotását. A Makrisz Agamemnon által készített és 1975-ben felavatott Niké-szobor (korábban Felszabadulási emlékmű) nem sűrűn válik a graffitisek célpontjává, de a rongálók ezúttal nem kímélték a Mecsekoldal diszének számító alkotást. Az okozott károkat elhárítandó, szakértő kezek mielőbbi beavatkozására volt szükség - olvasható a Biokom közleményében.

A BIOKOM Nkft. munkatársai november 24-én különböző oldószerekkel és kefével, szivaccsal történő súrolással végezték a szobor megtisztítását. Noha a festékek és matricák egy viszonylag kis méretű szennyezett felületen helyezkedtek el, eltávolításuk meglehetősen időigényes feladat volt, mintegy 6 munkaórát vett igénybe.

A Niké-szobrot egyébként 3-4 évente rendszeresen megtisztítja a városüzemeltetési cég. Azonban nemcsak maga az egykori emlékmű esik a graffitizők áldozatául: a tavalyi év során az egyik mellette lévő betonfalon éktelenkedett egy több négyzetméter nagyságú színes felirat. Ennek eltávolítása olyannyira nem volt egyszerű feladat, hogy nem is lehetett a szokásos módon, azaz oldószerekkel elvégezni: szemcseszórásos technológiát alkalmazó vállalkozó segítségét kellett igénybe venni a rendbetételéhez.

A graffitik megjelenése más, hasonló méretű településekhez hasonlatosan városunkban is sok esztétikai problémát okoz. Fontos megjegyezni, hogy a különböző festett képek és szövegek leginkább épületek falára kerülnek, amelyeknek a megtisztítása, újrafestése nem közterület-fenntartási feladat. Ezt az adott ingatlan tulajdonosának kell megoldania. A BIOKOM hatáskörébe tartoznak azonban a közterületeken lévő szobrok, egyéb műalkotások, táblák, köztéri bútorok és a cég fenntartásában lévő buszvárók, amelyeket bizony időről-időre elcsúfítanak az irka-firkák.

Az elmúlt évek során a legnagyobb kihívást a Tettyei romoknál lévő kilátó, a már említett Niké-szobor melletti betonfal, illetőleg a Kórház téren lévő Pecsevi-szobor megtisztítása jelentette. Rendszeres intézkedésre viszont csak a buszvárók esetén szokott sor kerülni. (Itt azonban fontos megjegyezni, hogy nem mindegyik üzemeltetője a BIOKOM. Sok olyan létezik, amelyik egy, a reklámfelületeket értékesítő cég tulajdonában van. Ezeknél természetesen a graffiti-mentesítés – csakúgy, mint a kitört üvegek pótlása – a médiavállalat kötelezettsége.)

A végeredmény pedig:

Hirdetés
Előző sztori

Téliesítettek a Pécsi Köztemetőben

Következő sztori

Egyetlen képen minden, amit a védőoltásról tudni kell!

Pécs Aktuál rádió
PécsFM rádió
I Love Pécs rádió
Rádió 1