Cikkünk frissítése óta eltelt 3 hét, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Két amerikai kasszasikerrel indult 1921 karácsonyán Pécs harmadik mozija. A másfél órás némafilmeket 6 felvonásban lehetett megnézni. A filmcsere szüneteiben zongorista vagy zenekar játszott.

Az óceán változatos világát ismerhették meg a mozirajongók 1921 karácsonyán Pécsen, az újonnan megnyílt Park moziban. A Robinzonok és az Óceánia című film került a vászonra. Az első napokban a budapesti Omnia és a Helikon együttes szórakoztatta a nézőket a felvonások közötti szünetekben. A szünetekre azért volt szükség, mert a filmtekercseket cserélni kellett, így a nézők addig sem unatkoztak.

Hirdetés a Munkás című újságban

A korabeli sajtó így ajánlotta a filmeket:

 „Mese a tengerről és a hajók világáról és egy ember, aki szembe tud nézni egy viharral, harccal vagy egy dicsőséges szerelemmel! Minden a fedélzeten az izgalmaktól és boldogságtól teli képért! Peter B. Kyne és Lee Moran híres regényéből a „ROBINSON’S TROUSSEAU” legviccesebb vígjátékban.”

„Óceánia, amerikai színmű 6 felvonásban, amelynek cselekménye tengeren játszódik egy eredeti tengeri vihar borzalmas látványosságával. Egy pattanásig idegfeszitő dráma, amelyet a NewYorki Capitolban egyfolytában négy hétig ját­szott. Felülmúlhatatlan szépségek dús tárháza ez a film!”

A film eredeti plakátja 1920-ból

A Park mozi bemutatása a sajtó képviselőinek.

“A Park-mozi remek épületét, gyönyörű festményeit, Gebauer Ernő remekeit, s egyáltalán a mozgó színház remek berendezését vasárnap, a megnyitás napián délelőtt háromnegyed 12 órakor mutatják be a sajtó képviselőinek. A hatalmas elkötés, melynek berendezése is milliókat ér, mindenben a közönség kényelmét és szépérzékét szolgálja, s megvagyunk róla győződve, hogy hamarosan Pécs leglátogatottabb szórakozóhelyévé lesz.” Munkás c. napilap 1921

Már 1920-ra komoly moziláz alakult ki Pécsen. Az ekkor már működő Apolló és Uránia mellett épülőfélben volt a Malom (Felsőmalom) utcában a Park mozi. A hatalmas moziüzletben sokan akartak részt venni, 1920 őszén a városvezetéshez négy kérvény érkezett be, amelyekben a kérvényezők mindegyike mozinyitásra kérte a város áldását. Az Apolló és az Uránia már nem tudta kielégíteni a pécsiek igényeit. Ezt orvosolta az egy évvel később átadott Park mozi, ahol 680 ülőhely várta a filmek szerelmeseit, minden hétköznap három, vasárnap pedig öt vetítéssel.

Az épületet Pilch Andor tervezte, homlokzatát eredetileg vörös tégla borította. Az utcára kifutó bejárata felett a Zsolnay-gyár szobrásza, K. Nagy Mihály által mintázott szoborcsoport szerepelt. Két évvel a nyitást követően a város második mozija egy 1100 férőhelyes kertmozival bővült – ahol a nyári szezonban naponta kétszer tartottak előadást.

Hat különböző jegyár volt, a legdrágább a páholy 20, a legolcsóbb a III. osztályú jegy volt az első sorokban 5 koronáért, ez mai áron nagyjából 200 és 50 forintnak felelt meg.

1930-ban már 285 filmet mutattak be 730 előadás soán, közel 270 ezer nézője volt akkor a mozinak.

A szovjet megszállást követően 1946-ban a Magyar Kommunista Párt felügyelete alá vonta, majd két évvel később államosította a Park mozit.

1972-ben “felújították” a filmszínházat, megváltozott a jellegzetes homlokzata, elbontották az üvegezett pénztárakat és a Gebauer-féle falképeket is letakarták. A műszaki berendezést azonban kicserélték újra, főbejárat nyílt a Koller utca felé és légkondit is beszereltek a terembe.

A Park moziban az utolsó vetítést 1999. november 3-án tartották, az utolsó napon két filmet vetítettek: Az űrkommandót és Fújhatjuk című filmet.