Az az álhír terjed, hogy aki oltott személy közelébe megy, annál is jelentkeznek mellékhatások

/
Cikkünk frissítése óta eltelt 5 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.
Nem csak hamis, a biológia alapvető szabályaival is szembe megy az az újabb állítás, amit az oltásellenesek terjesztenek.

A közösségi médiában egyre többet találkozni azzal az elmélettel, ami szerint egy oltott személy jelenléte megzavarhatja egy másik, nem oltott ember menstruációs ciklusát, sőt, akár vetélését is okozhat nála, ha várandós – írja a The New York Times cikke alapján a hvg.hu.

Ez nem torzítás, hanem egyszerűen lehetetlenség.

“A karunkba fecskendezett oltóanyag nem távozik a szervezetből, mindvégig ott marad” – hangsúlyozta az amerikai lapnak Jennifer Nuzzo, a tekintélyes Johns Hopkins Egyetem járványügyi szakértője.

Képtelen elmélet

A képtelen elméletet ugyanis arra húzták fel az oltásellenes csoportok, hogy az oltott embereknél gyakori jelenség a vakcina darabkáinak kibocsátása. És ha valaki egy ilyen személy közelében tartózkodik, úgy – a passzív dohányzás mintájára – esetében is kialakulhat valamilyen betegség. Csakhogy az oltóanyagnál nem történik ilyen, mert egyik összetevője sem képes elhagyni a testet.

A beadott vakcinát nem lehet átvinni egyik személyről a másikra, ez egyszerűen nem lehetséges

– mondta Emily Martin, a Michigani Egyetem epidemiológusa.

A kutatók hangsúlyozták, hogy a beadott vakcinák nem tesznek mást, mint felkészítik a szervezetet a koronavírus elleni védekezésre. Ehhez minden oltóanyag rendelkezik egy utasításkészlettel és hozzá tartozó alkotóelemmel. Ezek azonban nem olyanok, mint a vírus, amely valóban képes megfertőzni másokat, ha nem vagyunk elég körültekintőek.

Előző sztori

Az ország nagy részén több órára kisüt a nap

Következő sztori

Alig több mint félszáz beteget szűrtek ki Baranyában

Pécs Aktuál rádió
Best FM rádió
I Love Pécs rádió
Rádió 1