Emese, Sarolta

Pécs Aktuál fiók

Jelentkezzen be Pécs Aktuál fiókjába, vagy hozzon lére felhasználói fiókot oldalunkon.

Regisztráció

Pécs Aktuál hírlevél

Iratkozzon fel a Pécs Aktuál hirlevelére. Összegyűjtjük Önnek a legaktuálisabb történéseket, a legérdekesebb közéleti cikkeket és elküldjük e-mail címére.

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Biztosan nem lesz Pécs zöld főváros jó pár évig

/

Még a lehetséges jelöltek közé sem került be a város, két francia, egy észt és egy olasz város versenyzik a címért.

Hirdetés

Szomorúan számolt be Pécs egykori zöldügyi biztosa, Kővári János arról, hogy városunk biztosan nem lesz Európa Zöld Fővárosa 2022-ig.

A European Green Capital oldalán megjelent hivatalos közlemény szerint ugyanis négy európai város került közelebb a cím megszerzéséhez, de Pécs ezúttal sincs köztük.

A pécsi önkormányzat még az előző ciklusában készítette elő és adta be a pályázatát az Európa Zöld Fővárosa címre, mellyel azokat a városokat díjazzák, amelyek

komoly és eredményes erőfeszítéseket tesznek az adott település környezettudatos fejlesztésének érdekében.

2020-ban Lisszabon, míg 2021-ben a finnországi Lahti lehet a cím birtokosa.

2022-re Belgrád (Szerbia); Budapest (Magyarorszá); Dijon (Franciaország); Gdańsk (Lengyelország); Grenoble (Franciaország); Katowice (Lengyelország); Krakkó (Lengyelország); Lyon (Franciaország); Maribor (Szlovénia); Murcia (Spanyolország); Parma (Olaszország); Pécs (Magyarország); Perugia (Olaszország); Poznań (Lengyelország); Szófia (Bulgária); Tallinn (Észtország); Torino (Olaszország); és Zágráb (Horvátország) pályázott.

A bizottság megvizsgálta a beérkezett pályázatokat és úgy döntöttek, hogy 2022-ben az Európa Zöld Főváros címet az alábbi városok valamelyike fogja elnyerni:

  • Dijon (Franciaország) 
  • Grenoble (Franciaország) 
  • Tallinn (Észtország) 
  • Torino (Olaszország)

Ahogy a világ példátlan egészségügyi, társadalmi és gazdasági válsággal küzd, addig több európai város is folyamatos elkötelezettséget mutat a fenntarthatóság iránt, amikor belépnek az Európai Zöld Főváros cím elnyerésének utolsó szakaszába. Az új helyzetben ez a kötelezettségvállalás még fontosabbá válik, mivel

a zöld városok nemcsak egészségesebb feltételeket biztosítanak az élethez, hanem jobban ellenállnak az éghajlat változásnak, illetve az erőforrások szűkössége által okozott jövőbeli válságoknak

– áll a bizottság közleményében.

Pécsnek tehát egyelőre még gyúrnia kell mindezekre. A címmel egyébként pénz is jár, de nem sok: összesen 350.000 euró, ami kb. 120 millió forint. Vagyis ekkora összeggel támogatják az adott város “zöld programjainak” a megvalósítását.

/Borítóképünk forrása: Geográf Kft./

Hirdetés

Előző sztori

Nem marad el a Bujtor István Filmfesztivál, a nevezéseket május 31-ig várják

Következő sztori

Egyelőre megúszta a volt nagykövet, hogy gyerekpornót találtak a számítógépén

Legutóbbiak innen: Egészség