Címlap Egészség Egyedül szülh...

Egyedül szülhetnek a pécsi nők, ha nincs a partnerüknek fullos védőfelszerelése

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Szinte a lehetetlennek kell megfelelniük az apáknak Pécsen mától. De ez még mindig jobb, mint a fertőzés kockázata. Egyebek mellett FFP3-as arcmaszkkal, 5 pár AIDS kesztyűvel kell érkezni a szülésre és itt még nincs vége a kellékeknek.

Kétségbeesett poszt járta körbe a pécsi Facebookot ma.

Szerencsére a férfinek nagyon jó barátai vannak, ugyanis sikerült beszereznie a beszerezhetetlent: FFP3-as maszkot!

Bár az Operatív Törzs pár nappal ezelőtti sajtótájékoztatóján az hangzott el, hogy az egészséges, tünetmentes férfiak elkísérhetik a szülésre partnerüket, Pécsett ez nem így működik.

Egy ma kiadott klinikai utasítás szerint ugyanis, a járványhelyzetre tekintettel a szülőnőt kísérő partner (például az apa), csak akkor mehet be a klinika területére, ha visz magával olyan hiánycikkeket, mint:

  • FFP3 arcmaszkot (1 db)
  • AIDS egyszer használatos gumikesztyűt (5 pár)
  • védőszemüveget (1 db)
  • cipővédőt (2 pár)
  • és kétrészes zsilipruhát (2 db)

Napokkal ezelőtt már kaptunk olyan híreket a szülészeti klinikáról, hogy az épület előtt, az udvaron sorban “álltatják” várandós kismamákat; csak “előszűrés”, kérdőívezés után mehettek be az épületbe, stb. Akkor küldtünk is kérdéseket a PTE-nek, de azóta sem kaptunk válaszokat.

Úgy néz ki, azóta még inkább komolyodott tehát a helyzet.

Az utasításban azt írják, hogy a koraszülötteket sem látogathatja meg az anyja, még az anyatejet is csak a recepcióig viheti. Receptekért sem lehet már bemenni a klinikára, az orvosok elektronikusan írják fel ezeket.

Választott orvos sem behívható

Sikerült beszélnünk néhány kismamával. Ők azt mondták, fogalmuk sincs, hogyan tudják “bejuttatni” partnerüket, ha eljön a pillanat; de számukra most az a legfontosabb, hogy a babájuk egészséges legyen. Tehát alapvetően pozitívan állnak a szigorú intézkedésekhez.

Úgy tudjuk (és ezt a fenti poszt is megerősítette), a járványhelyzet miatt a választott orvos és szülésznő sem hívható be bármikor mostantól, tehát csak az ügyeletes orvosnál és személyzetnél folyhat a szülés.

Ha a PTE válaszol a kérdéseinkre, akkor frissítjük a cikket!

FELHÍVÁS

Akinek van fölösleges védőfelszerelése a fentiek közül, és szívesen adja azt oda a “szülő” apáknak, az keresse szerkesztőségünket és segítünk!