Egyre több gyerek kerül kórházba a koronavírus miatt!

/

Kétszer-háromszor annyi gyerek van kórházban, mint a járvány korábbi szakaszaiban - mondta az ATV Híradójának Velkey György, a Bethesda Gyermekkórház főigazgatója. Az orvos azt is közölte, hogy a szövődmények miatt gyerekek is gépi lélegeztetésre szorulnak, de eddig mindenkit sikerült megmenteni.

Velkey György az ATV Híradójának elmondta, sok vidéki kórház vezetőjével beszélt:

“azt látjuk országszerte, hogy a harmadik hullámban a vírusnak alapvetően az a sajátsága, hogy gyorsabban terjed, sokkal több a gyerek, az olyan is, aki kórházi kezelést igényel.”

Kijelentette, hogy kétszer-háromszor annyi gyerek van a kórházakban, mint korábban. Amikor elindult a járvány, azt látták, hogy a gyerekekre kevésbé veszélyes. Velkey leszögezte, hogy az a súlyosság, ami a felnőtteknél jelentkezik, az a gyerekeknél nagyon ritka, de

most már nem lehet a gyerekeknél sem banálisnak tekinteni a járványt.

Előfordult olyan eset, hogy nem-invazív lélegeztetést kellett alkalmazni, leginkább elhízott gyerekeknél, kamaszoknál, hiszen náluk is rizikófaktor a magasabb súly. Illetve gyerekeknél létezik egy másik betegség is: a sokszervi gyulladásos betegség, ami egy hónappal az akut fertőzés után jelentkezik.

“Ezek a gyerekek is nem ritkán intenzív osztályos kezelést igényelnek, és egy-egy esetben gépi lélegzetezést is átmenetileg, de ezeket a gyerekeket még néhány nap küzdelem után mind sikerült megmentenünk” – mondta Velkey.

Vidéken az egyetemi klinikákon kezelnek elsősorban gyerekeket, sajnos kiterjedt tapasztalatokkal rendelkezik az ország ezen a területen.

Velkey elmondta, hogy a gyerekek esetében a hosszú Covid-betegség is jelentkezhet, ami akár hetekig, hónapokig eltarthat.

A várandós édesanyák betegsége is előfordul, ez nem ritkán koraszüléshez vezet, sőt, olyan eset is van, amikor az újszülött is koronavírus-fertőzött lesz. Elmondta, hogy a koraszülütt osztályokon is kezelnek covidos babákat. Az esetek többségében meggyógyulnak, de ez komoly erőpróbát jelent.

Oltani kellene a gyerekeket is

A gyerekek oltása azért lenne indokolt, mert köztük széles körben terjed a vírus, a felnőtteket sokszor ők betegítik meg. “A láncot meg kell szakítani. Van már, ahol 12 és van, ahol 6 éves kor felett lehet adni oltóanyagot” – magyarázta a Bethesda főigazgatója.

“Néhány hónap múlva ott leszünk, hogy a gyerekek is olthatóak lesznek” – jelentette ki az orvos.

Az iskolák április 19-ei nyitása kapcsán megjegyezte, hogy ez nehéz kérdés mindenkinek, van előnye és hátránya is. Szerinte április 19-re a járványgörbe elindul lefelé, és akkor már nem lesz ennyire intenzív a vírus terjedése. A szabályokat be kell tartani, a gyerekeknek is, a maszkot hordani kell, kezet kell mosni, szellőztetni, tartani a távolságot – mondta Velkey.

Hirdetés
Előző sztori

Rekordszámú halálozás a nyitás napján – A baranyai adatok viszont csökkennek

Következő sztori

Két magyar is szerepel a világ leggazdagabb embereinek listáján

Pécs Aktuál rádió
PécsFM rádió
I Love Pécs rádió
Rádió 1