Elektromos bringát vennél? Most az állam támogatja!

/
Cikkünk frissítése óta eltelt 1 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Egymilliárd forintos keretösszegű pályázatot hirdet a kormány elektromos rásegítésű kerékpárok vásárlására – jelentették be kedden az Európai Autómentes Napon. A pályázat várhatóan október végi kiírásától maximum 150.000 forint összegű támogatás nyerhető el magánszemélyek részére legfeljebb 900.000 forintos kerékpárok vásárlásához - írja a KerékpárosKlub.hu.

A civilek és a kormány is a kerékpáros munkába járás fellendülését várja a nagyobb távolságokat megtévők, valamint a korábban domborzati akadályok miatt nem kerékpározók körében.

Forrás: KerékpárosKlub.hu

Nyáron – az elektromos autók támogatási pályázatának kiírásakor – fordult levélben a Magyar Kerékpárosklub és a Magyar Kerékpáripari és Kereskedelmi Szövetség az Innovációs és Technológiai Minisztériumhoz, hogy nemzetközi példák alapján elektromos rásegítéses kerékpárok vásárlását is támogassa az állam.Akkor úgy fogalmaztunk: „A kerékpározás az autóknál jóval kisebb helyet foglaló, kisebb balesetveszélyt jelentő, környezetbarát, és egészséges közlekedési mód. Ennek fényében helye lenne a támogatott elektromobilitási eszközök között.”

Mi az a pedelec és kinek jó?

Az elektromos rásegítéses (pedelec) kerékpárok a normál kerékpároknál nagyobb távolságok megtételét teszik lehetővé a társadalom sokkal nagyobb része (pl. idősek) számára is például a napi ingázásban, a domborzati viszonyok jelentette akadályok ellenére is.

Az elektromos rásegítéses (pedelec) kerékpárokon 25 km/óra eléréséig egy átlagosan 250W teljesítményű motor segíti a tekerést. A rásegítés nem váltja ki a pedálozást, így a pedelecek is biztosítják a napi testmozgást, ezzel egészségesebb, nagyobb gazdasági teljesítményre képes társadalomhoz segítik hazánkat – írja a KerékpárosKlub.

Október végétől lehet pályázni a támogatásra

Az Európai Autómentes Napon tartott sajtótájékoztatón a kormány és szakmai civil szervezetek képviselői jelentették be, hogy várhatóan október végétől indul a pályázat.

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő elmondta, hogy „a koronavírus ellenére sem álltak le a munkával az olyan, a kormánynak fontos ügyeken, mint a klíma-, és természetvédelem kérdése”.

A sajtótájékoztatóra elektromos kerékpárral érkező Kaderják Péter, a közlekedés zöldítését kiemelt feladatnak tekintő, az Innovációs és Technológiai Minisztérium energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára azzal kezdte: „Átkerékpározni a Duna felett a csúcsforgalomban egészen különleges és pozitív élmény.” A kerékpározás hagyományosan a legkörnyezetkímélőbb közlekedési mód – mondta. Hozzátette, hogy az elektromos kerékpár sokaknak segíthet ezt a közlekedési módot választani a gépjármű helyett, amivel szennyezőanyag kibocsátást váltanak ki és maguknak is örömet szereznek.

Előző sztori

Debrecennek lett egy Dzsudzsija

Következő sztori

Szerdán több órára kisüt a nap