Címlap Egészség Ezért rettegs...

Ezért rettegsz a fogorvostól!

Cikkünk frissítése óta eltelt 10 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Dr. Németh Adél Ágnes ’summa cum laude’ minősítéssel, vagyis kitűnő eredménnyel végezte el a PTE fogorvosi szakát. Tősgyökeres pécsi, akinek felmenői között is fogorvosok voltak. Vele beszélgettünk arról, hogyan kellene ápolni a fogainkat, és mi az, amit rosszul csinálnak a legtöbben.

Ne csak akkor, ha baj van

A fiatal orvos szerint alapvető probléma, hogy a legtöbb ember csak akkor megy fogorvoshoz, amikor már baj van, és ezzel nagy hibát követnek el. Addigra ugyanis a fogaik már legtöbbször menthetetlenek. Aki viszont rendszeresen jár ellenőriztetni a fogait, az elkerülheti például a húzást.

– Legalább félévente egyszer érdemes lenne beugrani a fogorvoshoz egy „kontrollra”, mert így sok kellemetlenség elkerülhető – mondja a szakember.

Rossz a fogmosás technikája

Kevesen tudják, hogy korosztálytól függően más-más technikával érdemes fogat mosni, és erőteljes sikálásra sincs szükség, sem pedig arra, hogy negyedóráig dörzsölgesse valaki a fogait.

– Naponta kétszer, reggel és este bőven elegendő megmosni a fogakat, két percnél nem kell erre több időt szánni. Emellett érdemes lenne megbarátkozni a fogselyemmel, amit fogmosás után kell használni, mert az olyan helyeken is tisztít, ahová egy fogkefe nem ér el – tanácsolja Németh Adél.

Kicsi gyerekeknél, 4 éves korig érdemes merőlegesen ráhelyezni a fogra a fogkefét, majd körkörös mozdulatokkal tisztítani a fogak felszínét. Felnőtteknél seprűszerű mozdulatokkal tisztítjuk le a fogakat. Korosztálytól függetlenül a leghatékonyabb megoldás az elektromos fogkefe, mert az helyettünk végzi el a munka nagy részét.

Nem mindegy, hogy milyen a fogkrém

A szakember szerint kevesen vannak tisztában azzal, hogy alaposan meg kell választani a fogkrémet is, különösen azoknak, akik fehérebb fogakat szeretnének. A fehérítő fogkrémeket ugyanis nem javasolt hosszú távon használni, mert árthatnak a fogaknak. Aki fehér fogakat szeretne, annak rá kell szánnia az időt és a pénzt is, mert ezt csak fogorvos tudja megoldani, cserébe viszont tartósan.