Címlap Egészség Idősek: &#822...

Idősek: „ha lehet, egyáltalán ne menjenek zsúfolt helyre!”

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Életbe lépett a védett idősáv az idősek érdekében. A keddi Operatív Törzs tájékoztatóján ugyanakkor Müller Cecília országos tisztifőorvos hangsúlyozta: ha lehet, akkor egyáltalán ne menjenek zsúfolt helyre az idősek! Ha mégis menni kell, akkor a kijelölt idősávban biztonságosabb, hiszen csak ők, azaz a 65. életévüket betöltöttek tartózkodhatnak bent az üzletben.

„Kérjék meg hozzátartozóikat az idősek!”

Müller Cecília a keddi tájékoztatón hívta fel az idősek figyelmét is arra, hogy az ő védelmük érdekében:

„ha lehet egyáltalán ne menjenek zsúfolt helyekre, kérjék meg a hozzátartozóikat, hogy vásároljanak be helyettük, intézzék el gyógyszereiket.”

Ha nincsen más lehetőségük, akkor ebben a védett idősávban menjenek élelmiszerboltba, drogériába. Megvan a lehetőség arra, hogy máskor is bevásárolhassanak, de a nem védett sávban más korosztály is mehet, így az nem annyira biztonságos az ő szempontjukból.

„Nem javasoljuk, de nem is tiltott!”

A szabályozás lényegét lássuk meg, azt hogy az időseket védjük! – hangsúlyozta Müller Cecília.

Minden korosztály türelmét kérem, hogy megértéssel kezeljék a rendelkezést – tette hozzá Müller Cecília.

– Ne felejtsük el, hogy az időseknél gyakori a krónikus megbetegedés és magas kockázatú csoportba tartóznak és csak szövődménnyel tudnak vagy nehezen tudnak gyógyulni – mondta Müller Cecília.

Még mindig „enyhén emelkedik” a kórházban ápoltak száma

Müller Cecília elmondta, hogy több mint 7500 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, ebből 638 vannak lélegeztetőgépen. Elmondható, hogy még mindig „enyhén emelkedik” a kórházba kerülők száma – tette hozzá az országos tisztifőorvos. A magyarországi települések 91 százalékában igazoltan jelen van a vírus.