Címlap Egészség Jó hír: hamar...

Jó hír: hamarosan jöhetnek az újabb enyhítések!

Cikkünk frissítése óta eltelt 7 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő online sajtótájékoztató keretében számolt be a legfrissebb, koronavírus-járvánnyal kapcsolatos fejleményekről, intézkedésekről.

Ülést tartott a kormány

Szerdán ismét ülést tartott a kormány. Az oltási programot értékeltük, 2 millió 608 ezer ember az első oltást megkapta már. Az egyetlen valódi, érdemi fegyver a vakcina. Érdemi enyhítést ez az első 2,5 millió beoltotthoz köthető lépés még nem jelent – közölte Gulyás Gergely.

Hozzátette, március 8-án szigorítottak a szabályokon, akkor 1 millióan kapták meg az első oltást, azóta ezt sikerült a két és félszeresére növelni. Azt remélik, hogy még ebben a hónapban 4 millió fölé tudják vinni az oltások számát.

Köszönet mindenkinek, aki regisztrál, a regisztráltak száma valamivel jelenleg 4 millió alatt van. Korábban

regisztráció nélkül került sor az egészségügyi dolgozók oltására, ha ezt hozzáadjuk, akkor az már 4,2 millió. Akkor van valaki biztonságban, ha beoltották

– fogalmazott.

Pedagógusok oltása jól halad. A Pfizernél az első oltás után már 80 százalék körüli a védettség. Arra kérik tanárokat, hogy legyenek tekintettel a szülőkre, és álljon vissza április 19-től az oktatás rendje. Az oktatási feladatok ellátását semmi nem tudja pótolni a személyes jelenlét nélkül.

Indulhat az újranyitás következő lépése

Az újraindítás következő lépéséről akkor döntenek, ha elérjük a 3 millió beoltottat, ez 5-6 nap alatt teljesíthető.

Az üzletek, szolgáltatások, szállodák esetében a bértámogatás április teljes egészére megilleti őket. Bértámogatást 69 milliárd forintért igényeltek a eddig, ebből 66 milliárdot már ki is fizetett a kormány.

Kormány kérése: regisztráció fontosságát mindenki tartsa szem előtt. 65 év felett gyakorlatilag mindenkit beoltottak. Ha – különösen az idősek – még nem regisztráltak, most tegyék meg, és szinte azonnal megkapják az oltást.

Jelenlegi regisztrációs igényeket még ebben a hónapban képesek vagyunk kielégíteni. A kínaiakkal és oroszokkal kötött megállapodás miatt tudjuk ezt megtenni. Mindegyik vakcina véd a vírus ellen

– mondta Gulyás Gergely.

Lehet bízni az AstraZenecában

Az Európai Gyógyszerügynökség szerint meg lehet bízni az AstraZeneca-oltásban. Biztonságosabb, mintha nem adatnánk be az oltást. Az oltóanyagokról szóló negatív hírek mögött állnak üzleti érdekek is. A magyar hatóságok vizsgálatának eredménye legalább olyan pontos, mint az Európai Gyógyszerügynökségé – emelte ki.

Arra a kérdésre, hogy mikor nyithatnak a szállodák és az edzőtermek kiemelte, a harmadik hullám csúcsán túl vagyunk. Korábban elmondtam: április végig a teraszokra ki lehet ülni. Ha az oltási program így halad, akkor ez tartható. A fitnesztermek még nem nyithatnak.

Védettségi igazolással lehet majd sporteseményre menni

A labdarúgó-mérkőzéseken való részvételről szóló újságírói felvetésre a Miniszterelnökséget vezető miniszter úgy válaszolt, a nyári Európa-bajnokságon is csak védettségi igazolvánnyal lehet majd nézőként részt venni. Addigra mindenkit be tudnak oltani.

Azt reméljük, hogy júniusra a járvány mögöttünk lesz

– tette hozzá.

Van esély a szóbeli érettségikre

Az érettségikkel kapcsolatban elmondta, májusban írásbeli lesz, júniusban lehetnek szóbelik is. Addigra mindenkit be tudnak oltani, de az egészségügyi hatóságoknak döntést lehet hoznia, hogy a 18 év alatti személyek olthatók-e. A 16-18 év közötti korosztály veszélyeztetettsége csekély. Ennek ellenére mintegy 8 millió első oltás május végig rendelkezésre fog állni.