Címlap Egészség Kemenesi: A ...

Kemenesi: A jelenlegi tesztelés mellett nincs pontos kép a járvány helyzetéről!

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Átléptük a lélektani 1000 fős új fertözött/nap határt. Az igazság az, hogy ezt már valószínűleg átléptük előtte is, a jelenlegi tesztelés mellett nincs pontos kép a járvány helyzetéről (az 5% feletti pozitivitási arányra gondolok ebben az esetben) - írta közösségi oldalán a pécsi virológus szakember. 

Nagyon vigyázzunk egymásra, nagyon fontos a maszkhordás-távolságtartás-kézhigiénia és egyre fontosabb az is, hogy azokat a mindennapi kényelmi szokásainkat redukáljuk amelyek a járvány terjedését segíthetik. Kerüljük a szükségtelen gyülekezéseket, a zárt tereket. Redukáljuk az olyan helyek látogatásának számát ahol zárt tér van, sok ember megfordul (benzinkút, bevásárlóközpont stb) – az itt dolgozók és ide betérők pedig fokozottan figyeljenek a maszkhordásra. Számtalanszor tapasztaltam, hogy nem teszik ezt meg – értem, hogy kényelmetlen, de elkapni a vírust, netán tovább is fertőzni másokat sokkal rosszabb – sorolja a tanácsokat a pécsi szakember.

Kemenesi Gánor szerint

sok ember elkényelmesedett és a szakértői véleményt lassan a vicclapok szintjén értelmezi. Mások pedig politikai talajra helyezik a helyzet felfogását, -ez nem politikai kérdés és nem tréfa. Ez nem is a számok csatája, hanem egy ingatag és kockázatokkal teli helyzet.

Nem kell mindenhez értenünk, de kérek mindenkit, hogy fogadja el minden embertársa egészséghez való jogát és ennek mentén viselkedjen” – figyelmeztet.

“A vírus továbbra is egy új koronavírus, ami ellen a populációs döntő többségének nincs védelme, ráadásul egy jelentős réteget súlyosan érinthet, tömeges megbetegedéseket hozhat egy-egy régióban.

Számos fontos kérdés továbbra is tisztázatlan vele kapcsolatban, a visszamaradó kórképek csak egy ezek közül. Ez továbbra sem egy náthavírus, ne próbáljuk ki. Éljük az életünket, de éljük tudatosan a helyzet súlyához mérten – magyarázza a virológus.

1322 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 28 631 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 17 beteg, így az elhunytak száma 798 főre emelkedett, 6349-en pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 21 484 fő. Az aktív fertőzöttek 36 %-a, az elhunytak 52 %-a, a gyógyultak 37%-a budapesti. 740 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 47-en vannak lélegeztetőgépen.”