Címlap Egészség Magyarország ...

Magyarország is megérezheti a leállított vakcinaexportot!

Cikkünk frissítése óta eltelt 8 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Komoly fennakadásokat fog okozni a globális vakcinaellátásában, hogy a világ legnagyobb gyártója, az indiai Serum Institute (SII) felfüggesztette az exportot - írja az al-Jazeera alapján az Index.

Ezt pedig leginkább a szegényebb országok fogják megérezni, ugyanis az SII az Egészségügyi Világszervezet (WHO) COVAX nevű, a fejlődő országok beoltását célzó programjának a legnagyobb beszállítója. Jóllehet, a gazdag országok is számítanak az AstraZeneca helyi verzióját, a CoviShield vakcinát gyártó SII termelésére, Nagy-Britannia például az indiai gyártót okolta vakcinaellátásának lassulásáért.

A COVISHIELDBŐL BUDAPEST IS RENDELT, AZ INDIAI LÉPÉS MIATT AZONBAN VALÓSZÍNŰLEG A MAGYARORSZÁGI SZÁLLÍTMÁNYOK IS KÉSNI FOGNAK 

– írja a lap.

Mindeddig mintegy 60 millió dózist szállított le India a világ mintegy 76 országának, miközben belföldön nagyjából 54 millió oltóanyagot osztott szét saját állampolgárai között. A járvány új hulláma azonban arra késztette az újdelhi kormányt, hogy ideiglenesen, legalább április végéig felfüggessze a vakcinaexportot – írja az al-Jazeera