Címlap Egészség Ne csináljon ...

Ne csináljon programot novemberre: akkor robbanhat be a Delta igazán!

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Az ELTE TTK Komplex Rendszerek Fizikája Tanszék vezetője arra hívta föl a figyelmet az InfoRádióban, hogy

a legfrissebb izraeli kutatások arra utalnak, 5 hónap után csökken a vakcinák hatékonysága.

Vattay Gábor elmondása szerint az izraeli járványügyi hatóságok, melyek élen jártak a világon a vakcinációt illetően, a nyáron azt tapasztalaták: annak ellenére, hogy magas az ország átolottsága, mégis kezdetét vette egy újabb járványhullám, amelynek során ráadásul nem csak az esetszámok voltak kiugróak, hanem rengetegen szorultak kórházi ellátására.

Mint mondta, lényegében egy-másfél hónapig tartott megérteni, hogy

az oltás hatékonysága néhány hónap alatt elhalványul, mely után az emberek ismét meg tudnak betegedni, és természetesen tovább is tudják adni a koronavírust.

Sőt, az is kiderült, hogy az idő múltával a súlyos betegséget kiszűrő hatása is gyengül az oltásnak, ezért nagyjából 5 hónap után ajánlatos újraoltatni a lakosságot.

Vattay Gábor szerint,

ha az elkövetkezendő hetekben, hónapokban nem kapják meg a harmadik oltást a magyar emberek, akkor becslések szerint október végén, novemberben robbanhat be a delta variáns a hazai kórházakban,

hiszen május közepére-végére tehető a lakosság zömének második oltása.

Az eddigi oltások miatt az immunrendszer emlékszik a vakcinára, vagyis „soha többé nem lesz annyira veszélyes már a vírus, mint kezdetben, azonban nagyon lényegesen lecsökkenhet a védettség ahhoz képest, amilyen az oltási utáni első egy-két-három hónapban volt” – magyarázta a szakember.

(Borítóképünk forrása: Pixabay)