Címlap Egészség Nem csak a hi...

Nem csak a hideg áll a rendszeres fázás mögött, komoly betegségekről is szó lehet

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Télen természetes, hogy a mínuszok miatt mindenki egy kicsivel jobban fázik. Azonban ez nem azt jelenti, hogy csak kizárólag a hideg miatt fázunk.

Komoly betegségek is állhatnak a háttérben.

Túlzott soványság!

Ilyenkor nincs meg a megfelelő testzsír szigetelése. A ‘summer body’, vagyis a tökéletes nyári alak megtartása miatt sokan nem esznek eleget, és a kevés kalóriabevitelük miatt (fehérje-, zsír- és szénhidrát-csökkenés) lelassul az emberi szervezet működése, aminek következtében nem termelődik elég testhő.

Alulműködik a pajzsmirigy

Nem termelődik elég pajzsmirigyhormon = lassul az anyagcsere = szervezet nem termel elég hőt. További jelei:

  • ritkuló haj
  • száraz bőr
  • fáradtság

Vashiány

A krónikus fázás egyik leggyakoribb oka a vashiány. A vasban található ásványi anyagok segítenek a vörösvérsejteknek elszállítani az oxigént a test minden részébe, így befolyásolják a sejtek hőtermelő képességét.

Kevés alvás

Alváshiány = idegrendszeri károsodás. Hatással van azokra a szabályozó mechanizmusokra az agyban, amelyek befolyásolják a testhőmérsékletet.

Rossz vérkeringés

Ha kezünk és a lábunk állandóan fázik, akkor keringési probléma miatt nem áramlik elég vér a végtagokba = szív- és érrendszeri betegség állhat a tünetek mögött.

Dehidratáltság

Kevesebb víztartalom mellett a test sokkal érzékenyebb a szélsőséges hőmérsékletekre. 

Alacsony B12-vitamin-szint

A B12-vitamin szintje befolyásolja az oxigénszállítás hatékonyságát a testben = nem termelődik elég testhő.

Érdekesség: a nők jobban fáznak, mint a férfiak!