Cikkünk frissítése óta eltelt 2 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Közel egy évtizede évente egyszer focipályára lépnek és megküzdenek egymással a pécsi Rét utca orvosai és pszichiátriai ellátottjai - utóbbiaknak a futball mint csapatjáték nagyban hozzájárul a gyógyulásukhoz. A legutóbbi meccset az orvoscsapat nyerte.

„9 évvel ezelőtt, amikor idekerültem, egyszer egy beteg rendszeresen labdával jelent meg az utógondozásokon. Elkezdtem vele játszani. Aztán eszembe jutott, hogy mi lenne, ha a betegek játszanának az orvosokkal. Így indult, ebből lett a pécsi futballterápia” – mondta a kezdetekről a Pécs Aktuálnak Mihaldinecz Csaba, a pécsi Integrált Nappali Szociális Intézmény (INSZI) szakembere. Az ő fejéből pattant ki az ötlet, hogy hasznos lenne a pszichiátriai gondozottak utókezelésébe bevonni a focit.

Az Olaszországban már régóta alkalmazott módszert azóta, vagyis már kilenc éve alkalmazzák a PTE Pszichiátriai Klinikáit elhagyó ellátottak utókezelésére. A futballterápia bevezetése nagyban segíti a pécsi pszichiátriai betegek gyógyulását. A különleges összetételű futballcsapatnak a Dinamo Hungary nevet adták, tagjai a pécsi pszichiátriai klinika utókezelésén részt vevők mellett különböző mentális betegséggel élők, segítő szakemberek és önkéntesek is. A szokásos éves orvos-beteg focimeccsre általában karácsony környékén kerül sor, ilyenkor a pszichiátriai klinika orvosai mérik össze tudásukat a paciensekkel és az INSZI dolgozóival.

A Dinamo Hungary edzője Mihaldinecz Csaba, aki maga is aktívan futballozik a csapatban, hatékonyan kombinálja a pszichoterápiás eszközöket a sporttal, így segítve a betegeket a gyógyulás útján. „A terápiás foci kiemelt célja a közösségbe integrálás. A sportnak köszönhetően a játékosok mentális és fizikai állapota javul, míg az élmények, a csapathoz való tartozás, és a megélt szeretet nagy biztonságot ad nekik a mindennapi életben. A közös foci nyomán sokkal magabiztosabbá válnak és kedélyállapotuk is jelentősen jobb lesz” – összegezte lapunknak a pozitív hatásokat a szakember.

„Zártosztályon kezelt betegek nem integrálhatók a csapatba, csak a kezelések végén csatlakozhatnak a páciensek, amikor már érettebbek, készek a közös, összehangolt tevékenységre másokkal” – tette hozzá Mihaldinecz Csaba.

A pszichoterápiás és gyógyszeres kezelések mellett kiemelten hasznos a sport mint rehabilitációs módszer – állítják a szakemberek. „A fizikai aktivitás, a futás, vagy bármely sporttevékenység – így különösen a csapatsportok – ugyanolyan terápiás értekkel bírnak, mint a hagyományos kezelések. A sportolás nagyban segíti a mentális betegséggel küzdőket abban, hogy otthon és a közösségben is teljesebb életet éljenek” – mondta a Pécs Aktuálnak Prof. Dr. Tényi Tamás klinikaigazgató.