Nóra, Lili

Pécs Aktuál fiók

Jelentkezzen be Pécs Aktuál fiókjába, vagy hozzon lére felhasználói fiókot oldalunkon.

Regisztráció

Pécs Aktuál hírlevél

Iratkozzon fel a Pécs Aktuál hirlevelére. Összegyűjtjük Önnek a legaktuálisabb történéseket, a legérdekesebb közéleti cikkeket és elküldjük e-mail címére.

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Pécsi virológus szerint ősszel fog belobbanni a járvány

//

"A nyár el is csendesítheti, de fel is lobbanthatja a koronavírus-járványt" - fogalmazott a Népszavának adott interjújában Kemenesi Gábor virológus a Pécsi Tudományegyetem adjunktusa, aki szerint a lazítás vírus-szempontból egyértelműen veszélyes.

Hirdetés

Amit föl kell adnunk, az a biztonságérzet, amiben eddig éltünk. Azokat a korlátokat, amiket az elmúlt hetekben megszoktunk, jó eséllyel meg kell tartani, míg a vírus itt lesz. Ázsiában is megfigyelhető volt a SARS-járvány után, hogy egész komolyan elterjedt a maszkviselés és az egyéb, légúti vírusok elhárítására irányuló közösségi szokások is megmaradnak.

– fogalmazott Kemenesi, majd kiemelte, hogy az újranyitás vírus-szempontból egyértelműen veszélyes. Mint mondta a vírus még köztünk van, a veszély nem múlt el, csupán időt nyertünk más országokhoz képest, hogy felkészüljünk a következő hónapok folyamatos harcára a vírussal.

A virológus az interjúban kitért arra is, hogy még mindig túl sok ország gócpont, azaz megvan az esélye, hogy onnan behurcolják más területekre. A picit jobb hír az szerinte, hogy a társadalom, a hatóságok most már némileg tudatosabbak a vírussal szemben. Ha hozzánk visszatér, már nem érhet bennünket annyira váratlanul, mint legutóbb. De arra, hogy hogyan tér vissza, nagyon sokféle forgatókönyv létezhet. Azt mondhatjuk: értékes időt nyertünk a második hullám előtt a felkészülésre. A világon egyetlen országban sem érte el az átfertőzöttség azt a szintet, aminél fellégezhetnének.

Mint mondta még mindig nyitott egy csomó kérdés, például az, hogy akik most védettséget szereztek, a következő hullámot, következő érintkezést, hogy vészelik át?

“A legfontosabb tudásunk jelen pillanatban az, hogy az új koronavírus cseppfertőzéssel terjed, komolyabb, mint az influenza. Mindez meghatározza a védekezési lehetőségeinket. Azaz a fertőzés ellen jelenleg a legtökéletesebb védekezési eszköz a szájmaszk, a kézmosás, az arc érintésének kerülése, a közösségi távolságtartás.” – fogalmazott a szakember a Népszavának.

A nyárral kapcsolatban Kemenesi Gábor elmondta, hogy jelenleg nem tudják, hogy a melegebb hónapok milyen hatással lesznek a vírusra. De nagyon valószínű, ha óvatlanok vagyunk, föllobbanthatja.

“Az még valószínűbb, hogy a járvány szezonális jellegű lesz.”

A becslések szerint szerinte lesz egy átmeneti nyári időszak, amikor az emberek mozgása fönntartja a vírus földrajzi elterjedését és ősszel jó eséllyel be fog robbanni a járvány.

Ahogy a virológus elmondja, ha nincs kinek átadni a vírust, akkor egy idő után az immunrendszerünk legyőzi. Ez azt jelenti, hogy egy idő után, úgymond kipucolódik a szervezetünkből. Ha mi eközben nem találkozunk senkivel, akkor a fertőzési láncolat megszakad, elhal. A vírus mutációjával kapcsolatban megjegyezte, hogy bár minden vírus mutálódik, ezek nem lényegiek, a vakcinafejlesztéseket nem érintik.

Károsnak tartom, amikor bizonyos szakértők azt mondják, hogy nyárra már polcokon lesz a vakcina. Nem igaz, nem lesz ott.

Mert ha meg is lesz az oltásjelölt Kemenesi szerint, azt végig kell vinni a klinikai tesztfázisokon, amit egyedül egy intézet, vagy ország meg sem tud csinálni. Az utolsó klinikai tesztfázis már éppen arról szól, hogy több ezer emberen, lehetőleg olyan terepen, ahol éppen dúl járvány, tesztelem a vakcinát. És ha akkor készül egy oltóanyag, amikor épp nem lesz járvány, akkor mit lehet tesztelni? Semmit. Ez még csak a teszt problémája, utána jön a gyártás, amihez kellenek alapanyagok, logisztika egy csomó minden.

Ahogy az emberiség utat tör magának mindenféle kis erdőben, meg dzsungelben, városokat épít, egyre több ilyen esemény lesz. Ez akkor is így van, ha most ettől nem nyugodott meg senki.

– fogalmazott a pécsi virológus.

Megosztás itt: facebook
Ajánlom a Facebookon

Hirdetés

Előző sztori

Az olaszok számára példakép Magyarország

Következő sztori

225 milliót kaphatnak a fiatalok külföldi tanulmányokra

Legutóbbiak innen: Arc

bool(false)