Címlap Baranya Sokkal kemény...

Sokkal keményebb lesz az influenzajárvány Pécsett is, 2-3 év immunitás „kimaradt” a Covid miatt

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Amíg Kaposváron már látogatási tilalmat rendeltek el a megbetegedések miatt, addig Pécsett a háziorvosok csak készülnek az influenzajárványra. Az viszont már látszik, hogy egy-két hét alatt Baranyába is „elér” a komolyabb megbetegedési hullám. A gyógyulást nehezíti, hogy a pandémia miatt (karantén, maszkhasználat) kevésbé alakult ki az az immunitás a szervezetben, mint korábban – mondják a háziorvosok.

„Sokkal keményebb most az influenza, mint két éve”

– hangzott el egy pécsi anyukától, akinek gyermekei egy hétig küzdöttek lázzal, köhögéssel otthon. De olyan iskolásról is hallottunk, akinek a füle gyulladt be, és nem kimagasló a 39-40 Celsius-fokos láz sem.

A légúti megbetegséget okozó vírusok száma meredeken megnőtt

– Csökkent a védettség az emberekben. Az elmúlt két-három évben kevésbé alakult ki a karanténok miatt az az immunitás, mint korábban, ezért súlyosabb tüneteket okozhat az összes őszi-téli vírus – mondta Dr. Békés Boglárka. A háziorvos hozzátette: Pécsett még nem annyira jellemző az, ami a fővárosban, azaz, hogy szövődménnyel – akár a vírusos tüdőgyulladással – forduljanak orvoshoz az emberek.

Az összes őszi-téli vírus felerősödött:

  • a parainfluenza vírus
  • a rinoviríus
  • akoronavírusok
  • az RSV

FONTOS! Ha 5 napnál tovább tart a magas láz és nem tudjuk csillapítani, akkor forduljunk orvoshoz!

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) által végzett becslés szerint az elmúlt héten az országban 282 300 fő fordult orvoshoz akut légúti fertőzés tüneteivel, közülük 54 000 főnél influenzaszerű megbetegedést diagnosztizáltak. Baranya megyében 100 000 lakosra vetítve 3670-en fordultak akut légúti megbetegedéssel orvoshoz.

Influenza

Az influenza lappangási ideje a fertőzéstől számítva néhány óra, 1-2 nap. A betegségre kezdetben sokkal inkább jellemzőek az általános panaszok, mint a légúti tünetek. Azaz a hirtelen kezdődő láz, gyakran hidegrázás, fejfájás, végtag- vagy ízületi fájdalmak, fáradtság, rossz közérzet, étvágytalanság. A tünetek rendszerint 3-4 nap alatt javulnak, a betegség az esetek túlnyomó többségében egy hét alatt gyógyul. 

RSV, ami kétéves kor alatt okozhat bajt

Alapvetően egy enyhe, náthához, meghűléshez hasonló megbetegedés, ami cseppfertőzéssel terjed. Jellemzően kétéves korukra a gyerekek átesnek a fertőzésen, azonban ez nem nyújt tartós védettséget. A kórokozó gyors terjedésének kedvez a lappangási időszak, amely az első tünetek megjelenéséig, átlagosan 4-5 napig tart. A már megfertőződött személy ez idő alatt is átadhatja a kórokozót a környezetében lévőknek. A betegség óvodás, iskolás korban, nagyobb gyermekeknél, vagy a felnőttek esetében általában nem okoz súlyos problémát, jellemzően orrfolyás, hőemelkedés, étvágytalanság (egyszerű nátha) képében jelentkezik, ezért ők elsősorban a vírus terjesztése szempontjából jelentenek magas kockázatot. Az RSV-fertőzésnek leginkább kitettek a kétévesnél fiatalabb csecsemők és a koraszülöttek, a vírus náluk súlyos tüdőgyulladással járhat. Magyarországon RSV elleni védőoltást a hat hónapnál kisebb koraszülöttek és az olyan kétévesnél fiatalabb gyerekek kaphatnak, akik valamilyen szív- és tüdőfejlődési rendellenességben (bronhopulmonális diszplázia) szenvednek – ismertette korábban Müller Cecília. A szakember általánosságban azt ajánlja, hogy ezekben a hetekben az egyévesnél fiatalabb csecsemőket ne vigyék közösségbe, plázákba, zárt közösségi terekbe, és lehetőleg kerüljék velük a tömegközlekedést.

A felsőlégúti tünetekkel akkor kell azonnal orvoshoz fordulni, ha szapora légzést, zihálást, rohamokban jelentkező, csillapíthatatlan köhögést észlelünk a kisgyerekeknél. A kora- vagy újszülöttek esetében a táplálási nehezítettség is fontos figyelmeztető jel lehet a kiszáradás veszélye miatt.

SARS-CoV2

A COVID-19 cseppfertőzéssel terjedő felső légúti betegség, amely számos szövődménnyel járhat. A legnagyobb veszélyt az idősekre, az elhízottakra, krónikus betegségekben szenvedőkre jelenti, de lehet drámai lefolyású máskülönben egészséges fiataloknál is. A betegséget okozó vírus (SARS-CoV-2) súlyos esetekben a tüdőt, a szívet és a vesét, szinte bármelyik szervet károsíthatja.

(Forrás: Semmelweis Egyetem, ÁNTSZ)