Címlap Egészség Szomorú öröm:...

Szomorú öröm: megtalálták a hirtelen csecsemőhalál okát!

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A bölcsőhalálként is ismert hirtelen csecsemőhalál főként az egy év alatti csecsemőket érinti. A megmagyarázhatatlan halálozás általában akkor következik be, amikor a gyermek alszik. Sokan azt gyanították, hogy mindezt az agy azon részének hibája okozhatja, amely szabályozza az alvásból való ébredést és a légzést. Az elmélet szerint ha a csecsemőnek alvás közben leáll a légzése, ez a hiba megakadályozza azt, hogy a gyermek felébredjen.

Az ausztrál kutatók megerősítették ezt az elméletet

Azt találták, hogy a butiril-kolinészteráz (BChE) nevű enzim aktivitása a szülés után 2-3 nappal vett vérmintákban jelentősen alacsonyabb volt azoknál a csecsemőknél, akik SIDS-ben haltak meg – írta egy magyar gyógyszerész a közösségi oldalán. Ez az enzim fontos szerepet játszik az agy izgalmi folyamatában, megmagyarázva, hogy a hirtelen csecsemőhalál miért fordul elő általában alvás közben (úgynevezett kolinerg deficit).

Szűrhető lesz és megelőzhető?

Az elkövetkező néhány évben az orvostársadalom azon tagjai, akik tanulmányozzák a SIDS-et, valószínűleg szűrővizsgálaton fognak dolgozni, hogy azonosítsák azokat a babákat, akiknél fennáll a SIDS fokozott kockázata, és remélhetőleg így teljesen megakadályozhatják ennek bekövetkezését – írja Dobson Szabolcs.

Fontos a biztonságos alvás megteremtése

A friss felfedezés azt is igazolja, hogy a korábban megelőzőnek gondolt lépések, mint a hanyattfekvés és a túlmelegedés kerülése, a játékok és a takaró kiságyból való eltávolítása ebben az esetben nem sokat érnek, bár a biztonságos alvás feltételeinek megteremtése továbbra is fontos minden csecsemő számára.

A projekt vezető kutatója Dr. Carmel Harrington volt,

aki maga is átélte a tragédiát, 29 évvel ezelőtt csecsemő fia szintén SIDS-ben halt meg. Az Australian Broadcasting Corporation-nek (ABC) adott interjúban Harrington elmagyarázta, mit mondtak neki gyermeke halálának okáról. „Senki sem tudta megmondani. Csak azt mondták, hogy ez egy tragédia. De ez olyan tragédia volt, amelyet nem fogadott el a tudományos énem.” Harrington elmondása szerint a felfedezés tudományos értéke mellett roppant fontos az eredmény azon aspektusa is, hogy az érintett családok számára kiderült, hogy nincs bűnöse a tragédiának.