Címlap Egészség Új, halálos k...

Új, halálos kórt terjesztő kullancs jelent meg Magyarország déli határán

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Jakab Ferenc, a Pécsi Tudományegyetem Virológiai Nemzeti Laboratóriumának vezetője szerint megjelent Magyarországon egy olyan kullancs, amely halálos kórt terjeszt.

A tudós egy interjúban kifejtette: bár a koronavírus-járvány talán már a végéhez közeleg, ez még nem jelenti azt, hogy ne jelenhetnének meg újabb veszélyes fertőzések.

Jakab Ferenc hangsúlyozta, hogy az egészségügyi Világszervezet (WHO) minden évben kiadja a potenciális világjárványokról szóló jelentését, amelyen jelenleg 8 tétel szerepel. Ezek között van a krími–kongói vérzéses láz is, amellyel már az 1960-as évek óta foglalkoznak a kutatók.

A fertőzés elsősorban kullancscsípés útján terjed, és magas lázzal, izomfájdalommal, fejfájással kezdődik, később már bőrvérzést, a kapilláris erek szétesését is okozhatja. A betegség halálozási aránya ezért magas, mintegy 30 százalékos.

Jakab szerint a betegséget terjesztő kullancsfajt nemrég hazák déli határainál is felfedezték, ezért a betegség kutatására nagy energiát fektetnek a pécsi laboratóriumban: vizsgálják a kullancsokat és más állatokat – például rágcsálókat – is, valamint alapkutatásokat is végeznek ezzel a vírussal.

(Borítókép: Sóki Tamás/MTI)