Címlap Egészség Új, speciális...
Cikkünk frissítése óta eltelt 12 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Gyógyszerporlasztó és lélegeztetőgép párásítására szolgáló készülékekkel gazdagodott a Pécsi Tudományegyetem Gyermekgyógyászati Klinika Intenzív Osztálya az Országos Jótékonysági Vadásztársaság (OJV) adományából.

Rózsai Barnabás, a pécsi gyerekklinika intenzív osztályának vezetője szerint a lélegeztetett gyerekek esetében a felnőtteknél alkalmazott, maszkon keresztüli gyógyszerporlasztást nem lehet elvégezni.

A szakember kifejtette: a most beszerzett speciális porlasztó a lélegeztetőgép rendszerébe csatlakoztatható, és a légzőkör megszakítása nélkül alkalmas arra, hogy gyógyszert juttasson a légutakba, míg a párásító készülék a légutak kiszáradásának megelőzését segíti.

Az OJV – több más kórházzal együtt – rendszeresen megajándékozza a pécsi gyermekgyógyászati klinikát, így az elmúlt években ultrahang- és elektroterápiás készüléket, valamint digitális, hordozható mellkasszívó berendezést tudott beszerezni a gyerekklinika a jótékony vadászoknak köszönhetően.

A pécsi gyerekklinika intenzív osztályán évente több mint 300 gyermeket ápolnak, az intézményegység regionális centrumként a délnyugat-dunántúli régió valamennyi súlyos esetét ellátja. A kezelt betegek ötöde szorul lélegeztetésre.