Címlap Egészség Újabb béremel...

Újabb béremelés jön az egészségügyben!

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A kormány kiemelt célja, hogy a magyar emberek jó egészségügyi ellátást, az egészségügyi dolgozók pedig még nagyobb megbecsülést kapjanak, ezért az egészségügyre fordított kiadások összegét jelentősen növelte – mondta a kormányszóvivő szombaton Facebook-oldalán közzétett videójában.

Szentkirályi Alexandra azt mondta:

2010-hez képest ma majdnem az akkori összeg háromszorosát fordítja a kormány egészségügyre. Az elmúlt években több ütemben emelték az orvosok és az ápolók bérét, és a béremelést a mostani háborús idők ellenére is folytatják.

Kiemelte, hogy márciustól újabb, átlagosan 20 százalékkal nő az ápolók alapbére; a legutóbb béremelés tavaly júliusban volt, akkor 18 százalékos emelést hajtottak végre.

A mostani emeléssel 2010 óta mintegy négyszeresére emelkedik az egészségügyi szakdolgozók keresete – jelezte a kormányszóvivő.

Kifejtette, hogy 2010-ben az ápolók havi átlagkeresete 170 900 forint volt, most pedig majdnem meghaladja a 800 ezer forintot.

Úgy folytatta, hogy

a kórházakat és a rendelőket is fejlesztik: felújítottak 91 vidéki kórházat, 54 rendelőintézetet, 107 mentőállomást és 23 új rendelőintézetet, valamint 34 új mentőállomást építettek. A Magyar Falu Program keretében 600 falusi orvosi rendelőt újítottak fel, illetve építettek, de támogatják az orvosok és az ápolók eszközbeszerzéseit is.

2010 óta több mint ezer mentőautót cseréltek le, és a mentőszolgálat közreműködésével új sürgősségi ügyeleti ellátást működtetnek – sorolta Szentkirályi Alexandra. A szóvivő szerint sok egészségügyi szolgáltatás elérhető már interneten: orvosi receptek, egészségügyi dokumentumok és időpontfoglalás is.

„Tudjuk, hogy még sok teendő és feladat van a kórházakban, a falvakban és a városokban egyaránt. Az egészségügyi dolgozóknak ezúton is köszönjük áldozatos munkájukat és jó egészséget kívánunk”

– fogalmazott a kormányszóvivő.

Szentkirályi Alexandra teljes videója itt látható: