Címlap Egészség Újabb betegsé...

Újabb betegséget gyógyítanak őssejtterápiával a pécsi Klinikai Központban

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A Crohn-betegség olyan gyulladásos bélbetegség, amely a lakosság mintegy 0,5%-át sújtja, és az esetek többségében a fiatal felnőtteket érinti. Magyarországon kb. 45-50.000 Crohn-beteg él. A Pécsi Tudományegyetem (PTE) Klinikai Központjában november 15-én zajlott az első két betegnél az őssejtbeültetés, így mostantól lehetőség van a végbélsipollyal szövődött betegség esetén az úgynevezett őssejtterápiára, az I. sz. Belgyógyászati Klinika és a Sebészeti Klinika együttműködésében.

A Crohn-betegség a teljes tápcsatornát érintheti a szájüregtől a végbélnyílásig, bárhol okozhat kisebesedést, kifekélyesedést. A betegség az elnevezését a kórképről először beszámoló amerikai Burrill Bernard Crohn belgyógyászról kapta.

Dr. Baracs József, a PTE KK Sebészeti Klinika adjunktusa szerint a Crohn-betegség krónikus, egész életen át fennállhat, és alapjaiban véve nem gyógyítható, de folyamatos kezeléssel és gondozással elérhető a tünetmentesség.

Pontos oka a mai napig nem ismert, csak hajlamosító tényezőkről, illetve rizikófaktorokról beszélhetünk. Ilyenek a genetikai hajlam, az autoimmun eredet, a bélflóra egyensúlyának megbomlása, a bélnyálkahártya épségének megbomlása, a pszichológiai faktorok, illetve a dohányzás. A Crohn-betegség vezető tünete a fogyás, a nyákos, időnként véres hasmenés és a görcsös hasi fájdalom

– fogalmazott az adjunktus.

A Crohn-betegség sikeres kezelése gasztroenterológus belgyógyász és sebész közötti szoros együttműködést igényel. A gyógyszeres biológiai terápia mellett végbélsipolyok esetén a sebészek egy speciális, a váladék ürülését segítő fonalat helyeznek be, mely lehetővé teszi a fokozatos gyógyulást. A végbél körüli Crohnos sipolyok kezelésében jelent áttörést az őssejtterápia, amely során közvetlenül a járatba történik az őssejtek befecskendezése. Klinikai vizsgálatban összehasonlították az őssejtekkel kezelt, valamint a placeboval kezelt betegek gyógyulási arányát, amely azt mutatta, hogy az őssejtterápia jól tolerálható volt, és az állapotjavulás szignifikánsan magasabb volt az őssejtes csoportban. Az őssejtek sajátja, hogy bármilyen sejttípussá képesek átalakulni, attól függően, milyen szövetbe kerülnek. Ebben az esetben kötőszöveti sejtté alakulnak át, és így segítik a sipolyok záródását.

Várakozásunk szerint a kezelés jelentős előrelépést jelenthet régiónkban a sipolyozó Crohn-betegek gyógyításában

– hangsúlyozta Dr. Baracs József.