Címlap Egészség Újabb pécsi t...
Cikkünk frissítése óta eltelt 5 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A mindennapokban előforduló egészségügyi vészhelyzetekre fókuszál az Akut Pécs Alapítvány kiadásában decemberben megjelent APAktiviti Light társasjáték, amellyel egyaránt szólítják meg az egészségügy, az orvoslás, a baleseti ellátás iránt érdeklődőket, valamint azokat, akik játékos formában szeretnék hasznos, a mindennapokban alkalmazható életmentő tudással felvértezni magukat.

A PTE KK Sürgősségi Betegellátó Osztály és a 2020 óta működő, a pécsi és Pécs környéki akut ellátásra szoruló betegek ellátásának javítását, a betegelégedettség növelését célul kitűző Akut Pécs Alapítvány közreműködésében született játék legfőbb célja az alapszintű elsősegélynyújtás során alkalmazandó eljárások és ezek alapjainak elméleti és gyakorlati elsajátítása játékos formában.

A játékmező 10 részből áll, a játékosok a mezőkön haladva kártyákat húzva válaszolnak meg elsősegély-fókuszú kérdéseket. Minden résznek saját kérdésköre van, mint például az alapszintű újraélesztés (BLS), iskola, közlekedés, otthon, utca, sürgősségi, mindezek mellett pedig szociális problémákat érintő kérdések is helyet kaptak a játékban.

Könnyedebb, mint az elődje, és a mindennapi szituációkra fókuszál

Az APAktiviti Light nem előzmény nélküli: 2022 nyarán, szintén az Akut Pécs Alapítvány kiadásában jelent meg az APAktiviti, amely a sürgősségi betegellátás során alkalmazandó eljárások alapjainak elméleti, gyakorlati elsajátítását támogatja játékos formában, ugyanakkor emelt szinten.

A tavalyi társasjáték elsősorban a sürgősségi betegellátásban dolgozóknak szól, illetve azoknak, akik ezt tanulják, míg a most megjelent, a PTE Általános Orvostudományi Kar és a Pécsi Gyógyszerésztudományi Kar december 12-i nyílt napján bemutatott APAktiviti Light, ahogy a neve is mutatja, picit könnyedebb, és azokat célozza, akik érdeklődnek az orvos- és egészségtudományok iránt. Emellett megszólítja a laikus elsősegélynyújtókat is, akiknek játékos formában hasznos és szó szerint életmentő tudással szolgál

– mondta dr. Deák András Sándor, a PTE Klinikai Központ Sürgősségi Orvostani Tanszék Sürgősségi Betegellátó Osztályának ápolásszakmai igazgatóhelyettese, a játék ötletgazdája.

Az új társasjáték a hétköznapi szituációkra fókuszál, kifejezetten utcai, otthon, a háztartásban előforduló eseteket felvonultatva, rámutatva arra is, hogy milyen esetekben érdemes keresni a háziorvost, mikor – és hogyan – kell mentőt hívni, és mikor szükséges a sürgősségi segítségét igénybe venni.

A játék megalkotásakor olyan problémakörökre is figyelemmel voltunk, melyek kifejezetten a fiatalokat érintik: kábítószerhasználat, nikotinpárna-használat, szexuális úton terjedő betegségek. Ezen témában is találkozhatunk a játék során megoldandó szituációkkal

– tette hozzá dr. Deák András.

A mintegy 1000 példányban készült társasjátékot a folytatásban eljuttatják az ország középiskoláiba, emellett készül egy angol nyelvű verzió is belőle. Az APAktiviti Light az Akut Pécs Alapítványtól megvásárolható, megrendelésére az [email protected] e-mail-címen van lehetőség. A befolyt összeg az Akut Pécs Alapítvány működését támogatja.

(Forrás: PTE)