Címlap Egészség Újra üzentek ...

Újra üzentek a pécsi virológusok: mindenki hordjon maszkot, ha emberek közé megy!

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Újabb Facebook posztban erősítették meg a pécsi virológusok, hogy mindenki hordjon maszkot, ha közösségbe kell mennie. A bejegyzésben megköszönik a támogatást a barátaiknak, a helyi vállalkozásoknak és magánembereknek.

Dr. Kemenesi Gábor, a pécsi virológiai kutatócsoport munkatársa közösségi oldalán tette közzé egy német kutatás tanulságait, melynek része volt a maszk hordásának fontossága is. Mint ahogy a posztban írta, a vírus a betegség első hetében hatékonyan és nagy mennyiségben replikálódik a felső légutakban. Ez nagyban segíti a terjedést, nem feltétlenül szükséges köhögni vagy tüsszenteni, a nagy mennyiségű vírust egyszerű beszéd közben a szájüregből kijutó apró nyálcseppekkel is szétszórhatjuk.

Így véleményem szerint mindenki számára illendő valamilyen arcmaszk viselése, sebészi maszk kiváló erre a célra, az felfogja a szánkból szóródó nyálcseppeket. Védjük egymást!

– fogalmazott Kemenesi. Kedden pedig az egész csapat megerősítette egy Facebook posztban a fentieket.

Mindenki megnyugtatására írjuk, hogy van elég laboratóriumi maszkunk, a laboratóriumi munkavégzés abban zajlik. Ugyanakkor nagyon kedves ajándékot kaptunk ma, ezt kívántuk itt megköszönni, egyébként nagyon kényelmes maszk általános viselésre. Mi az épületen belül, egymás védelme érdekében folyamatosan maszkot hordunk. Ezt tanácsoljuk mindenki másnak is akinek mindenképp közösségbe kell mennie.

„Jól esik a gondoskodás, igyekszünk cserébe újabb és újabb posztokkal és fáradhatatlan munkával meghálálni a jövőben is” – teszik hozzá. Hangsúlyozták, hogy legfontosabb tanácsuk továbbra is érvényes, miszerint mindenki maradjon otthon.