Címlap Egészség Van még mit j...

Van még mit javítani a pécsi gyerekek fogápolásán

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének (WHO) ajánlásait és elvárásait messze alulmúlva, elkeserítően rossz a magyar kisgyermekek fogainak állapota. A Klinikai Központ (PTE KK) Fogászati és Szájsebészeti Klinikáján ennek javítása érdekében rendszeresen szerveznek ingyenes tanácsadásokat, szűréseket. Ezen a héten kétszer, csütörtök délután és szombat délelőtt is lehetősége lesz a felelős szülőknek, hogy elvigyék gyermekeiket egy-egy ilyen foglalkozásra.

Dr. Szántó Ildikó, a PTE Klinikai Központ Fogászati és Szájsebészeti Klinika tanszékvezetője a téma kapcsán hangsúlyozta:

Sajnos a magyar iskolafogászati rendszer csak 3 éves kortól teszi kötelezővé a gyermekek rendszeres szűrését. Éppen ezért nagyon fontos lenne, hogy a szülők a gyermek 1 éves koráig legalább egy alkalommal, majd ezután félévente rendszeresen látogassák meg a fogorvost gyermekükkel fogászati és fogszabályozási tanácsadás céljából. Az első fogorvosi vizitek jelentős segítséget nyújtanak egy egészséges kisgyermeknek is, és még inkább, ha már kezdődő fog és szájbetegségek, beszédhibák, rossz szokások, táplálási hibák, fogszuvasodás, vagy más egyéb korai elváltozások tapasztalhatók

– hívta fel a figyelmet a tanszékvezető.

Magyarországon sajnos még mindig nagy számban találunk olyan kisgyermeket, aki fogszuvasodás miatt szenved, pedig kellő felnőtt felügyelettel ez a betegség megelőzhető. Ilyen kicsi gyermekek esetén a gyógyítás jelentősen nehezített: nem együttműködő a beteg, a fájdalom, a szövődmények, az altatásos ellátás, valamint a szülők számára táppénzes napok miatt az ellátás jóval bonyolultabb és költségesebb – tette hozzá Szántó Ildikó.

A gyermekek számára helyes fogápolás gyakorlati alkalmazása, a szülők számára hasznos tájékoztatás és ingyenes szűrővizsgálat is elérhető lesz a PTE KK Fogászati és Szájsebészeti Klinikáján november 11-én, csütörtökön 16 órától és november 13-án, szombaton 10 órától, előzetes regisztrációt követően. Regisztrálni az [email protected] e-mail-címen lehet.

(Borítókép: Csortos Szabolcs)