Cikkünk frissítése óta eltelt 4 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Többek közt értük vannak az önkéntesek, akik napi 2 órában próbálják elűzni a legkisebbek gondjait. A pécsi Nevetnikék Alapítvány 51 tagja 6 osztályra jár csak azért, hogy játsszon a beteg gyermekekkel és mosolyra fakassza őket. Mosolyra, ha már a szülők nem mindig képesek erre.

Van, aki 5 hónaposan bekerül és évekig a kórházban él 

– Ritka, de sajnos a pécsi gyermekklinika szinte minden osztályán van olyan gyermek, aki miután bekerül a kórházba, évekig itt is marad. A szülei pedig? Mintha lemondtak volna róla, nem is látogatják – mondja Füredi Fruzsina, aki 1,5 éve látogatja a kicsiket. 

Aki ilyen pici kortól bent van, elfelejt mosolyogni és nem sír

A mosolyt nem lehet receptre felírni, ki kell érdemelni

– Sajnos azok a gyermekek, akiket nem látogatnak, túlélő üzemmódba kapcsolnak át, hiába vannak kedves nővérek, orvosok. A napi rutin és az, hogy ágyban fekszenek, egyedül azt hozza ki belőlük, hogy már akkor sem sírnak, ha valaki kimegy a szobából. 1-1,5 éves gyermekekről beszélünk – vázolja a valóságot Fruzsina, aki hozzáteszi, hatalmas eredmény, ha ezeknél a piciknél megértetik mi az, hogy hiányzik valaki. 

Az önkéntesek azért vannak, hogy segítsék a mindennapokat, a nővérek munkáját 

– Nagyon nehéz a beteg gyermekeket megmosolyogtatni. De mi önkéntesek nem is tudjuk, milyen betegséggel rendelkezik a pici, a nővérektől csak általános információt kapunk arról, hogy mit csinálhatunk a szobájukban. Ez könnyebbség is, de azért van, hogy látszik, mennyire súlyos valakinek a betegsége – részletezi az önkéntes. 

Steril játékok minden osztályon

Mindig van mivel játszani

– Minden osztályon van egy doboz, ahonnan steril környezetből vesszük ki a játékokat. Kézműves foglalkoztatók, társasjátékok. Ez alapján kötjük le a gyerekeket, ami sokszor nem is olyan könnyű. 

Volt, hogy egy agresszív kisfiút enyhítettek meg a játékkal 

– Pont egy hete volt egy rendkívül szürreális, mégis igen kedves történet. Egy pici fiú, akit még pelenkázni is nehezen tudtak a nővérek, hosszú idő után tudott csak a játékba kapcsolódni. Kiderült, hogy szellemileg és testileg is beteg és csak rádiót hallgat egész nap. Mi Youtube-on kerestünk neki zenéket és a kis szobatársai különböző hangszerekkel koncertet adtak neki. Végül a kisfiú feloldódott és velünk játszott. Ez nagy siker volt számunkra. 

A cél 100 kórházlátogató önkéntes, hogy minden nap minden gyermekosztályon ott lehessenek!

Fruzsina 28 éves közgazdász. Azt mondja, neki fontos, hogy önkénteskedjen. Rajta kívül még sokan vannak – de nem elegen.

Az önkénteseket toborzás után tréningen képzik, hogy megfelelően tudják kezelni a gyermekeket. Jelenleg 27 önkéntes hiányzik ahhoz, hogy a kis betegek mindennapjaiba több örömöt tudjanak vinni. 

A Nevetnikék Alapítványhoz mindig lehet jelentkezni!

Az újonnan jelentkező önkénteseket a helyi koordinátor és a már tapasztalt programtartók fokozatosan vezetik be és készítik fel a rájuk váró munkára. Igyekeznek mindenkinek segíteni abban, hogy megtalálják erősségeiket, s ők maguk hogyan tudnának segíteni legjobban a betegeken. Az önkénteseknek ez heti vagy kétheti rendszerességgel történő foglalkozást jelent, és ezen kívül folyamatos képzéseket, esetmegbeszélőket biztosítanak. 

Ahová a látogatásokat szervezik:

PÉCS 

Baranya Megyei Kórház, Rákóczi út 2.:

Gyermek fertőző osztály

Pécsi Gyermekklinika, József Attila út 7.:

Neurológia, Belgyógyászat, Pszichiátria, Intenzív osztály, Légúti osztály