Címlap Egyetem 23 milliárdot...

23 milliárdot hozott a modellváltás a PTE számára

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Több mint 23 milliárd forint gazdasági előnyhöz jutott a Pécsi Tudományegyetem a felsőoktatási PPP-s szerződések kiváltása során – közölte Bódis József professzor, az alapítvány kuratóriumi elnöke a modellváltás óta eltelt első száz napról tartott eseményen Pécsett.

Az eredmények összefoglalásakor elhangzott, hogy a kuratórium az alapítvány létrejötte óta aktívan működött, kéthetente ülésezett, eddig összesen 70 db határozatot hozott, elsősorban a fenntartásában működő egyetemmel összefüggésben. A fenntartói jogkörében eljárva az alapítvány elfogadta az Egyetem Alapító Okiratát, valamint a Szervezeti és Működési Szabályzatát. Megkötötték az Innovációs és Technológiai Minisztérium és az Universitas Quinqueecclesiensis Alapítvány között az új felsőoktatási finanszírozási modellt megvalósító 25 éves keretmegállapodást, és a 6 évre szóló közfeladat-finanszírozási szerződést.

Az új finanszírozási modell a mérhető teljesítményekre épít, bázis és teljesítményarányos finanszírozási elemekkel, amelyek új szemléletet kívánnak meg a felsőoktatási intézményektől, ugyanakkor érdekeltté teszik a teljesítményt közvetlenül nyújtó egyetemi polgárokat a minél magasabb színvonal elérésében, és kiszámíthatóvá teszi az intézmény gazdálkodási kereteit.

Az alapítvány kiemelt egyetemi célok támogatására, a közfeladat-finanszírozási szerződésben meghatározott indikátorok elérése érdekében alapokat hozott létre: a PTE nemzetközi láthatóságának javítását célzó alapítványi alap 100 millió forinttal, míg a publikációs vállalások teljesítését szolgáló alapítványi alap 60 millió forinttal segíti a célok elérését.

A kuratórium ajánlást fogalmazott meg a 2×15%-os béremelésről, amelynek forrása a 2021. évi finanszírozási megállapodásban biztosított, a következő években pedig az egységes Teljesítményértékelési Rendszer biztosítja majd a bértöbblet meghatározásának és elosztásának elveit. Ezen felül az alapítvány megkezdte a tulajdonába adott Harkányi Termál Rehabilitációs Centrum Nonprofit Kft. átvilágítását is, és új felügyelő bizottsági tagokat jelölt a testületbe. A kuratórium több, a Pécsi Tudományegyetem fejlődését szolgáló pályázati projektet is tárgyalt és támogatott, és arra törekszik, hogy ezeket összehangolja a térség fejlesztését szolgáló célokkal.

Bódis József a sajtótájékoztatón hangsúlyozta:

Az alapítvány és a kuratórium célja továbbra is az, hogy olyan működési környezetet biztosítsunk a Pécsi Tudományegyetem számára, melyben a munkatársak motiválttá válnak a magas minőséget jelentő teljesítmények elérésében. Korábban a modellváltás kapcsán a leggyakoribb ellenérv az volt, hogy a kormány az erre szánt támogatási összeget a modellváltás nélkül is odaadhatta volna a felsőoktatásnak. Ezzel szemben én úgy látom – és ezt az elmúlt száz nap eredményei is igazolják –, hogy abban az esetben nem valósulna meg a szükséges és elengedhetetlen szemléletváltás a felsőoktatásban. Az egyetemeknek immár egy térségfejlesztő funkciót is be kell tölteniük, nyilván a magas színvonalú alaptevékenységek – oktatás, kutatás, gyógyítás – megtartása és erősítése mellett

– mondta Bódis József.