A halálos betegek túlélési esélyeit növelnék a pécsi kutatók segítségével

//
Cikkünk frissítése óta eltelt 1 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A Pécsi Tudományegyetem vezetésével, a Debreceni Egyetemmel és a Szegedi Tudományegyetemmel közös, három egyetemen átívelő kutatási projekt zajlik, amelynek célja a leginkább halálos betegségek esetében növelni a túlélési esélyeket. Innen ered a projekt címe: Maradj Életben!

Az elmúlt négy évben egy három egyetemen átívelő kutatási hálózat jött létre, amelynek célja a legveszélyesebb betegségek halálozási mutatóinak javítása. A projekt ezért a „Stay Alive”, vagyis „Maradj Életben” nevet kapta.

A heveny hasnyálmirigy gyulladás, az agyi érkatasztrófa és a szívelégtelenség három olyan kiemelt halálozási mutatóval járó betegség, ahol a kutatók fő célja a túlélés javítása. Ennek érdekében a laboratóriumokban és a betegágy mellett dolgozó szakemberek összefogtak, és országos szinten, három egyetem részvételével hangolták össze kutatásaikat. Pécsi, szegedi és debreceni kutatók dolgoznak együtt a Pécsi Tudományegyetem vezetésével.

A laboratóriumokban az említett betegségekhez kapcsolható felfedező kutatások 2020-ban és 2021-ben tovább folytatódtak. A kórházakban a három említett betegségben szenvedő betegek adatainak és mintáinak gyűjtését végezték. Az adatokat és mintákat a kutatók rendszerezték, és további vizsgálatoknak vetették alá. Az adatok elemzése után tudományos eredményeiket nemzetközileg elismert folyóiratokban tárták a nagyközönség elé.

Dr. Hegyi Péter professzor, a PTE egyetemi tanára, a projekt szakmai vezetője a kutatások kapcsán elmondta:

„A kapott eredmények alapján a szakértők javaslatokat tudnak tenni a legveszélyesebb betegségek esetében a leghatékonyabb kezelés megválasztására, így kijelenthető, hogy a projekt a betegek és a magyarországi betegellátás javát szolgálják”

– hangsúlyozta a professzor.

Hirdetés
Előző sztori

Sikerrel zárult a szociálistűzifa-program Baranyában

Következő sztori

92 új fertőzöttet azonosítottak Baranya megyében

Pécs Aktuál rádió
PécsFM rádió
I Love Pécs rádió
Rádió 1