Címlap Egyetem Az öröklődő r...

Az öröklődő rákbetegség kiszűrésében munkálkodik a PTE Klinikai Központja

Cikkünk frissítése óta eltelt 9 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A Pécsi Tudományegyetem onkológiai központját az ország egész területéről felkereshetik azok, akik családjában előfordult már daganatos megbetegedés és félnek a rák öröklődésétől.

A rák gyakorisága világszerte riasztó ütemben növekszik.

Egyes betegek családtagjaiktól örökölnek daganatokat okozó hibás géneket, vagyis azok, akiknek felmenő között volt már rákkal küzdő beteg, nagyobb valószínűséggel alakul ki daganat a szervezetükben.

Utalhat öröklődő rákbetegségre, ha egyfajta daganattípus halmozottan fordul elő a családtagok között vagy ha nagyon fiatal életkorban jelentkezik rosszindulatú daganat, illetve amennyiben egy embernél több különálló elváltozás is van. Leggyakrabban az emlőrák és a vastagbélrák öröklődik – fejtette ki Bércesi Éva, a PTE Klinikai Központjának (PTE KK) klinikai onkológusa.

A szakember elmondása szerint fontos, hogy már huszonéves koruktól figyeljék azokat, akiknek a felmenői között előfordultak rákbetegek, ugyanis „ha sikerül időben észrevenni a betegséget, az százszázalékosan gyógyítható; ma már nem kell belehalni egy rosszindulatú daganatba”.

-A daganatok tíz százaléka az örökletesek közé tartozik, az esetleges betegek felkutatását pedig leegyszerűsíti, ha mindazok is részt vesznek genetikai vizsgálatokon, akik jelenleg rákban szenvednek – nyilatkozta Hadzsiev Kinga, a PTE KK Orvosi Genetikai Intézetének vezetője, majd hozzátette, hogy:

-Ha ki tudnak mutatni egy – fokozott daganatkockázattal összefüggésbe hozható – génhibát, akkor ezt a még egészséges családtagoknál célzottan kutathatják, és így megelőzhetik a betegség kialakulását!