Címlap Egyetem Felvételi 202...

Felvételi 2024: Pécs lemaradt – Erre a tíz egyetemi karra jelentkezett a legtöbb diák idén

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 hét, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A legnépszerűbb egyetem idén is az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) volt, ennek ellenére a legnépszerűbb egyetemi karok listáján nem sikerült megszereznie az első helyet. Mutatjuk a 2024-es toplistát, bár Pécs nincs a 10 között.

A legfrissebb statisztikák szerint idén 120 990 fő jelentkezett valamelyik egyetem 2024 szeptemberben induló alap, osztatlan- vagy mesterképzésre – írja az Eduline. Az ELTE volt idén is a legnépszerűbb egyetem és most is a gazdasági szakok taroltak a felvételiben, ezért nem is meglepő, hogy a legnépszerűbb egyetemi karok között is szerepel néhány erről a területről.

A tavalyi listához képest kifejezetten sok változás történt, például bekerült a Nemzeti Közszolgálati Egyetem is a top tízbe.

Mutatjuk a tíz legnépszerűbb kart a nappali és levelező tagozatos, alap- és osztatlan képzési szintű, állami ösztöndíjas elsőhelyes jelentkezők számait összesítve:

  1. Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar
  2. Budapesti Gazdasági Egyetem Pénzügyi és Számviteli Kar
  3. Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar
  4. Eötvös Loránd Tudományegyetem Pedagógiai és Pszichológiai Kar
  5. Budapesti Gazdasági Egyetem Külkereskedelmi Kar
  6. Károli Gáspár Református Egyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar
  7. Eötvös Loránd Tudományegyetem Gazdaságtudományi Kar
  8. Nemzeti Közszolgálati Egyetem Rendészettudományi Kar
  9. Debreceni Egyetem Gazdaságtudományi Kar
  10. Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Kar

Népszerű volt egyébként a Corvinus Egyetem is, azonban az intézménynek 2022 júliusa óta nincsenek hivatalosan karai, helyette intézetek vannak az egyetemen. A top tízbe pedig éppen csak nem fért bele a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Kara és a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kara.

Fontos megjegyezni, hogy idén az Oktatási Hivatal friss statisztikáiban az nem látszik, hogy egy adott képzésre összesen hányan jelentkeztek. Csupán az elsőhelyes jelentkezők számát tüntetik fel, azt nem, hogy egy adott szakra összesen hányan jelentkeztek, például a listájuk második, harmadik, vagy akár hatodik helyén.

Kit vettek fel?

Hamarosan kiderül az is, hogy a mintegy 121 ezer jelentkező közül kik azok, akik a szeptembert valamelyik magyar felsőoktatási intézmény alap-, osztatlan- vagy mesterképzésén kezdhetik.

Július 24-én érkezik meg az a bizonyos sms, amiből megtudjátok, hogy hova vettek fel titeket.

Erre a napra idén is ponthatárváró rendezvényekkel készülnek a felsőoktatási intézmények az országban. Ezek programjait és helyszíneit már elkezdték nyilvánosságra hozni; a fővárosban idén is a Budapest Parkban tartják majd, Pécsett a Széchenyi téren, Veszprémben pedig a Valmar lép fel a Gyárkert Kultúrparkban.

(via Eduline.hu)