Címlap Egyetem Különleges ké...

Különleges képzés indul a PTE gyógyszerészkarán

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Világszerte keresett tudást és már az oktatás ideje alatt konkrét ipari tapasztalatot ígér az angol nyelvű biotechnológia BSc képzés, amely jövő szeptemberben indul a PTE Gyógyszerésztudományi Karán.

Pécsen 2010 óta létezik angol nyelvű biotechnológiai mesterképzés, melynek indulását követően felmerült az igény, hogy egy alapképzéssel egészítsék ki. A pécsi biotechnológia BSc képzés unikálisnak számít az országban abból a szempontból, hogy a képzés nyelve angol.

A biotechnológia borzasztóan gyorsan fejlődik, a szakmai nyelve pedig az angol. Mindez azzal jár, hogy a szakirodalom és a tananyag fordítása mindig legalább egy lépéssel a kurrens fejlemények után jár, azaz valóban naprakész tudást úgy lehet szerezni, ha a képzés angol nyelven folyik – arról nem beszélve, hogy számos biotechnológiai cégnél az angol a munkanyelv, amit a nálunk végző hallgatók már magas szinten fognak használni

– fejtette ki dr. Pongrácz Judit professzor, a Gyógyszerészi Biotechnológia Intézet és egyben az új szak vezetője.

A biotechnológus képzés azokat várja, akik szerteágazó természettudományos-műszaki érdeklődéssel rendelkeznek, hiszen a biotechnológia különböző területeket metsz át a biológiától kezdve a kémián, fizikán át egészen az informatikáig.

Egy biotechnológus rengeteg mindennel foglalkozhat, és rengeteg minden lehet: súlyos betegségek gyógymódjait kutathatja, a termőföldek megtisztításán dolgozhat, szavatolhatja az ételek biztonságát, kézműves söröket állíthat elő, és a sor majdnem végtelen. Ahhoz, hogy lássa valaki, hogy mire képes ezzel a képzettséggel és tudással, meg kell ismernie a lehetőségeket, és mi ezt szeretnénk nyújtani a képzés során, legyen szó akár a gyógyszerészeti, orvosi vagy környezeti biotechnológiáról. Örömmel várjuk azokat, akik kellően nyitottak és készen állnak a szerteágazó ismeretanyag elsajátítására azokat, hogy együtt művelhessük ezt a szerintem fantasztikus diszciplínát

– fogalmazott dr. Pongrácz Judit.

A pécsi biotechnológia BSc képzés iránt már most nagy az érdeklődés: magyar és külföldi diákok sora jelezte, hogy itt szeretné folytatni tanulmányait 2022 szeptemberétől. A 48 újdonsült pécsi biotechnológus hallgatót a megújult gyógyszerészi és orvoskari épületek és világszintű laboratóriumi eszközpark várják majd.