Címlap Egyetem Lebukott a ma...
Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Szalay Dániel, a Media1.hu főszerkesztője, a Budapesti Metropolitan Egyetem (METU) oktatója a Facebook-oldalán számolt be arról, hogy egyik diákja mesterséges intelligenciát (MI) használt egyik beadandó dolgozata elkészítéséhez – írja az eduline.hu.

Bejegyzésében azt írta, diákjainak egy példát kellett hozniuk újságírói etikai vétségekre. Mint az Eduline-nak elmondta, az egyik hallgató egy olyan történetet hozott, amely szerint Bayer Zsolt nem engedett be valamilyen rendezvényre újságírókat. Gyanús volt azonban, hogy ilyen nem történt.

Nagyon fura volt, hogy erről az ügyről még nem hallottam egyáltalán, még sosem került elő

– emlékezik vissza. Hozzátette, hogy már az gyanút keltett benne, hogy a szövegben a publicistára a Magyar Nemzet főszerkesztőjeként hivatkozott, holott sosem volt az. „Így indult az anyag, már ott fölkaptam a fejem. Ez már gyanússá tette, de úgy voltam vele, hogy tudom, hogy nem volt az, de mi van, ha mégis, csak nem emlékszem és megrágalmazok valakit húsz fő előtt, hogy csalt” – idézi fel.

Viszont ezen kívül más valótlan elem is volt a szövegben, a COO magazinra hivatkozott, ilyen magyar nyelvű lap nem létezik. Ennyi gyanús részlet után rákérdezett, hogy mikor történt mindez és hol olvasott erről, de ezeket a hallgató nem tudta megmondani. Bejegyzése alapján ekkorra már biztos volt benne, hogy a szöveg MI-vel készült, végül a diákja, miután rákérdezett, el is ismerte. Elmondása szerint nem a ChatGPT-vel, hanem egy másik programmal készíttette el a szöveget.

A diák – miután egy prezentációt sem tartott meg – megbukott, újra fel kell vennie a tárgyat. Szalay Dániel azt mondja, ezt az ügyet plágiumként kezelték, hiszen a saját neve alatt adott be olyan munkát, amelyet nem ő írt. „Mindenkit megtévesztett, mert amikor beszélgettünk erről, akkor is úgy tett, mintha ez valós történés lenne, egy idő után bukott csak ez ki” – idézi fel Szalay, aki szerint egy újságírójelölttől elvárható lett volna, hogy utánanézzen az állításai forrásainak.

(Fotó: Matheus Bertelli, Pexels)