Címlap Egészség Reprodukciós ...
Cikkünk frissítése óta eltelt 4 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

2,8 milliárd forint állami támogatásból Nemzeti Reprodukciós Módszertani Kutatóközpontot és családbarát szülészetet alakítanak ki a Pécsi Tudományegyetemen, a kivitelezés az előzetes ütemtervek szerint több mint egy évig tart majd – közölte a PTE.

A Nemzeti Reprodukciós Módszertani Kutatóközpont létrehozására 1,7 milliárd Ft, míg a családbarát szülészet kialakítását célzó pályázati program keretében további 301 millió Ft támogatásban részesült a pécsi tudományegyetem.

A kivitelezést a magyar állam további 807 millió Ft-tal támogatja, ennek során 660 négyzetméternyi területet építenek be a mesterséges megtermékenyítést szolgáló Reprodukciós Központban, illetve átépítik és korszerűsítik a Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika épületegyüttesének több mint 1000 négyzetméterét.

A reprodukciós központban tágas, modern fogadóteret alakítanak ki, és duplájára emelik a jelenlegi ágylétszámot. Családias, kétágyas, kényelmes kórtermeket hoznak létre. A fejlesztésnek köszönhetően az ellátás a legkorszerűbb eszközökkel ellátott, kibővített laboratóriumokban zajlik majd. Emellett a klinika kutatási tevékenységét végző önálló kutató laboratóriumát is kialakítják.

A pályázatok másik célja, hogy a klinika szülészeti ellátását a családbarát elvárásoknak még jobban megfeleltessék. Ennek keretében

megújul az összes szülőszoba, az intenzív osztály és a császármetszés utáni édesanyák megfigyelésére szolgáló kórtermek is. Ugyancsak teljes egészében korszerűsítik a gyermekágyas osztályt, ahol légkondicionáló berendezést is építenek

– ráadásul a több mint százéves klinika déli homlokzatának régóta áhított teljeskörű felújítása is megvalósul.

A projekt első lépéseként a szülészeti klinika és a szomszédos Onkoterápiás Intézet parkolóit részben lezárják a felvonulási épületek és a munkagépek helyigénye miatt.