Címlap Egyetem Több mint 23 ...

Több mint 23 milliárd forintot ér a PTE számára a ppp-szerződések kiváltása

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A következő években több milliárd forint megtakarítást érhet el a Pécsi Tudományegyetem (PTE) annak köszönhetően, hogy kormányzati segítséggel egy összegben kiválthatta a 2007 és 2009 között kötött létrejött ppp-konstrukciójú szerződéseket.

A PTE közleménye szerint a kormány a felsőoktatási ppp-konstrukcióban megvalósult projektjeik kiváltásához 23,3 milliárd forint támogatást nyújtott az intézménynek.

A juttatás segítségével a ppp-konstrukciót megszüntető szerződéseket pénteken írta alá Miseta Attila, a PTE rektora és Decsi István, az egyetem kancellárja Budapesten. A kabinet támogatásának köszönhetően a konstrukciók eredeti kifutási időtartamát figyelembe véve a PTE több milliárd forint megtakarítást érhet el, és a továbbiakban teljes egészében saját rendelkezése alá vonhatja az érintett épületeket.

2007-2009 között a PTE több épülete is „public private partnership” (ppp) finanszírozási formában újulhatott meg, ugyanakkor a konstrukció fenntartása komoly összegeket emésztett fel az egyetem költségvetéséből.

(Borítókép: Csortos Szabolcs)