Címlap Egyetem Ukrajna megse...

Ukrajna megsegítésére szólít a PTE rektora

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Levelet írt Miseta Attila, a Pécsi Tudományegyetem rektora Ukrajna megsegítése érdekében. Íme a levél:

„Kedves Kollégák, kedves jelenlegi és egykori Hallgatóink!

Háború dúl szomszédunkban: Ukrajna és Oroszország harcban áll. A február 24-én megindult katonai támadások, valamint a kelet-ukrajnai harcok közelmúltbeli felerősödése miatt a lakosság folyamatosan hagyja el a területet, a konfliktus mindkét oldalán veszélybe került az alapvető víz-, gáz- és áramellátás. A sajtó több civil áldozatról is beszámolt. A katonai konfliktus humanitárius válságot generál, becslések szerint akár több millió civil lakos kényszerül elhagyni otthonát.

Nehéz helyzet ez, a Pécsi Tudományegyetem pedig mindig igyekszik segíteni a bajba jutottakon. Biztos vagyok abban, hogy a PTE minden polgára elgondolkodott azon, mit tudna tenni, hogyan tudna hatékonyan segíteni. Nagyon fontos, hogy ne ad hoc, szakmai tudás és tapasztalat nélkül fogjunk ehhez hozzá: a jószándék ne sikkadjon el, a megfelelő adomány a megfelelő helyre jusson, és valódi segítséget jelentsen.

Egyetemünk partnere a Magyar Vöröskereszt, amely más országos karitatív szervezetek mellett elkezdte az összehangolt munkát azért, hogy a háborús övezetből menekülteket segíteni tudja. Ennek érdekében a szervezet országos adománygyűjtést hirdet az ukrajnai helyzet miatt bajbajutottak megsegítésére. A bejövő felajánlásokat humanitárius tevékenységekre fordítják.

A Vöröskereszt és Vörösfélhold Társaságok Nemzetközi Szövetségének (IFRC) tagjaként a Magyar Vöröskereszt elsődleges feladata, hogy képességei szerint segítsen az embereknek ezekben a felfokozott időkben is, a háborús helyzet miatt bajbajutottakért végzett humanitárius munkáját a 1359-es adományvonal hívásával vagy az alábbi számlára történő utalással lehet támogatni:
Belföldi átutalás esetén:
Bankszámlaszám: 10405004-00026548-00000009
Közlemény: humanitárius válság
Külföldről történő átutalásnál:
IBAN szám: HU32 1040 5004 0002 6548 0000 0009
Swift kód: OKHBHUHB
Bank neve: K&H Bank Zrt.
Bank címe: 1095 Budapest, Lechner Ödön fasor 9.
Közlemény: humanitárius válság
Az adománygyűjtés szervezését az egyetem keretei között az Egyetemi Hallgatói Önkormányzat végzi. A gyűjtés szervezéséről a későbbiekben adunk tájékoztatást.

A Pécsi Tudományegyetem vezetése arra kéri oktatóit, dolgozóit, jelenlegi és egykori hallgatóit, hogy segítsék a bajba jutottakat!
Köszönjük segítségüket és támogatásukat!

Dr. Miseta Attila,
a Pécsi Tudományegyetem rektora”